időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ledőlhet a szocdemek utolsó bástyája

Stefan Lázár
2005.04.27. 23:00

Utolsó regionális bástyájának elvesztése fenyegeti a szövetségi fronton hatalmon lévő berlini szociáldemokrata–Zöldek koalíciót. Észak-Rajna-Vesztfália az egyetlen tartomány, ahol még a Schröder– Fischer-szövetség helytartói tartják kézben a karmesteri pálcát. Harminckilenc esztendő elteltével május 22-én a választópolgárok ledönthetik az SPD hagyományos fellegvárát. A kereszténydemokrata– szabad demokrata ellenzék győzelme félremagyarázhatatlan jeladásnak számítana a 2006-os parlamenti szavazás kimenetelére is.
A CDU a pártelnök Angela Merkel mellett négy tartományi miniszterelnökével lépett a tízezer főnyi közönség elé. A bajor testvérpárt CSU nevében Edmund Stoiber a köztársaság szívkamrájának nevezte a tartományt, amely nélkül átfogó fellendülésre nem lehet számítani az országban. Angela Merkel magabiztosan leszögezte: „Minden olyan tartományban, ahol a kereszténydemokraták irányítanak, jó irányban haladnak a dolgok.”
A szociáldemokraták mondanivalójára nyolcezren voltak kíváncsiak. A kormánypárt kételyeit Gerhard Schröder kancellár nem hallgatta el, és elismerte, hogy a tartományi szavazás a jövőre sorra kerülő parlamenti választás nyitányának számít. Mint bevallotta: „Észak-Rajna-Vesztfália szükséges ahhoz, hogy politikánkat folytathassuk.” Vagyis ha az SPD itt megbukik, Berlinben is vége a regnálásnak. A berlini koalíció tartományi sikerekkel megerősített stratégiával vágott neki 2005-nek, ám Düsseldorfban aligha érhetnek révbe.

*****
Új CDU-vezető. Peter Harry Carstensen személyében kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnököt választottak az északi német tartomány, Schleswig-Holstein élére. A tartományban a kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal (SPD) együtt nagykoalícióban kormányoznak majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.