Megosztott volt a BÉT

Csökkenéssel zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde, a hétfői megugrást követően a BUX enyhe eséssel zárt. A nap elején még pluszban nyitó index gyors ütemű árfolyamesést produkált, és végül 58,99 ponttal előző értéke alatt lépett a partvonalon túlra. A vezető részvényeket megosztottság jellemezte: a Matáv–Mol páros drágult, míg a Richter és az OTP kurzusa gyengült. A nap nyertese a Graphisoft lett 46 forintos növekedéssel. Szakértők szerint a BUX a nemzetközi trendeket követte. A legnagyobb ázsiai indikátor, a Nikkei, valamint a vezető európai mutatók is csökkenést jeleztek. A forint az euróval szemben szinte egy helyben mozgott egész nap, a tőzsde zárásakor 248,80–249 forinton jegyezték az unós fizetőeszközt.

2005. 04. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos napot tudhattak maguk mögött a pesti tőkepiac résztvevői. A BUX 3 ponttal nyitott előző szintje felett, és hirtelen erősödést követően hétfői zárószintje alá zuhant. A kereskedés legnagyobb részében gyengülő index végül 58,99 ponttal csökkenve,
17 064,91 ponton zárt, ami 0,34 százalékkal maradt el korábbi értékétől. A forgalmi indikátor 14 milliárd forintot jelzett, ami egyúttal rámutatott, hogy a tegnapi enyhe csökkenés hátterében ezúttal nem az eladók aktív jelenléte állt. A nap nyertesei a kis forgalmú részvények voltak: az Antenna Hungária 75 forinttal, a Graphisoft 46 forinttal, az Egis 180 forinttal erősödött. A Graphisoft drágulását azzal lehetett magyarázni, hogy a Concorde Értékpapír Rt. a szoftvergyártó részvényeit 2120 forintra minősítette fel, és egyúttal erős vételre ajánlotta. A portfolio.hu által közölt felminősítésben arról ír a befektetési tanácsadó elemzője, Tabányi Mónika, hogy a pozitív módosítás szinte kizárólag a társaság tulajdonában lévő ingatlan vagyonbővülésének volt köszönhető.
A vezető részvények között megosztottság jelentkezett: a Mol 150 forinttal, a Matáv 5 forinttal drágult. A gyengüléssel párhuzamosan csökkent a Richter és az OTP árfolyama. A Mol árának növekedése részben a ma tartandó közgyűlésnek köszönhető, ahol a részvényesek vélhetően megszavazzák a 166 forintos osztalékot.
Az OTP Bank közleményben tudatta, hogy semmilyen tárgyalást nem folytat annak érdekében, hogy török bankokban részesedést szerezzen. Az OTP Bank nemzetközi terjeszkedésének irányát a bank stratégiailag az Európai Unióhoz már csatlakozott, illetve a közeljövőben csatlakozó országok körében határozta meg, oly módon, hogy a pénzintézet regionális lakossági bankot kíván felépíteni, elsősorban úgy, hogy szerepet vállal a környező országok piacain – állt a cég sajtóközleményében.
A forint árfolyama az euróval szemben napközben szűk sávban, 249,34–249,45 között mozgott, majd a BÉT zárása után 248,80–249 forintra erősödött. Szakértők szerint sem a tőkepiacon, sem a pénzpiacon nem volt komolyabb árfolyammozgató tényező.
Áresésre ébredtek viszont az európai spekulánsok. Korán reggel a Nikkei 0,34 százalékos beesését követően a piaci szereplők megérezhették a bessz (a csökkenő irány) „illatát”. A reggeli kávé és croissant mellé az „asztalra” a DAX és az FTSE gyengülése kerülhetett. A német piacon az Infineon azt közölte, hogy 114 millió eurós adózás utáni veszteséget produkált az első negyedévben. A negyedik legnagyobb csipgyártó társaság üzemi vesztesége 117 millió euró volt a tavalyi utolsó negyed 211 millió eurós üzemi eredményét követve. Az Infineon vezetői már korábban jelezték, hogy csökkenő bevétel és eredmény várható a visszaeső kereslet és a verseny kikényszerítette árengedmények miatt. A DAX-ra nem nagyon hatott a Puma sportszergyártó adózott eredménye, ami az idei év első három hónapjában 90,9 millió euróra nőtt a tavalyi első negyedévi 80,1 millióhoz képest. Az FTSE árfolyamát a British Petrol (BP) híre hagyta hidegen. A BP közölte, hogy nyersolajárának drágulása miatt 6,602 milliárd dollárra nőtt adózott eredménye, míg a forgalma 79,81 milliárd dollárra emelkedett. A BP adatai következtében javultak az olajipari szektor komponenseinek tőkepiaci árfolyamai.
A Wall Street is csökkenéssel nyitott. A New York-i nyitásra az Infineon elrettentő eredménye is hatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.