időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Megszolgáltam a magam kenyerét

2005.04.29. 23:00

Csodavárás nélkül, józanul élte meg az Európai Unióhoz való csatlakozást a rendszerváltozás illúzióival leszámolt magyar társadalom – állapította meg a Magyar Nemzetnek adott, az uniós tagságunk első évét értékelő interjújában a köztársasági elnök.

Mádl Ferenc reményei szerint az EU-tagság mérlege egyértelműen pozitív lesz, de az első évet nem lehet csak sikerként vagy csak kudarcként felfogni. Most az a feladat, hogy jól használjuk fel a 2007-től kezdődő uniós költségvetési fejlesztési időszak forrásait, s az ellentétes oldalon álló erők felelőssége a megállapodás az EU-hoz eljuttatott, kormányzati ciklusokon túlnyúló tervekről. Az államfő úgy látja: az unióból érkező források nem oldják meg minden gondunkat, EU-tagságunk sikere elsősorban rajtunk múlik. Mádl Ferenc szavaiból kiderül: határozottan szorgalmazza Magyarország mielőbbi csatlakozását az eurózónához. Szerinte az új európai alkotmányozás igazi legitimációja az általános népszavazás lett volna, ám ettől sokan tartottak.
Mádl Ferenc szólt arról is, miért nem lát továbbra sem olyan kényszerítő körülményt, amelynek következtében vállalná újabb öt évre az államfői megbízatást. Azt megnyugvással veszi tudomásul, hogy mindkét politikai oldal elégedetten nyilatkozott köztársasági elnöki munkájáról.
Interjú a 4–5. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.