időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Milliárdos hiány a pécsi egyetemen

Kapitány Gergely
2005.04.18. 23:00

Pénzügyi ellehetetlenülés fenyegeti a Pécsi Tudományegyetemet, az intézmény milliárdos hiánnyal küszködik. Most bejelentették: tanszékeket és intézményeket vonnak össze, valamint elbocsátanak 126 dolgozót júliusig.

Már a diákok is falragaszokkal tiltakoznak a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a felsőoktatást sújtó pénzügyi nehézségek, illetve az ezzel együtt járó, kényszerű intézményátalakítási tervek miatt. Magyarország egyik legnagyobb egyeteme ugyanis súlyos anyagi nehézségekkel küszködik. A hiány több milliárd forint.
Lénárd László, az egyetem rektora bejelentette, bár még nincs teljesen kész az „adósságkezelő csomag”, az már most biztos, tanszéki és intézményi összevonásokra lesz szükség, így ugyanis valamennyire csökkenthetők a kiadások – például a tanszékvezetői pótlékot nem kell kifizetni. A kötelező – intézményi büdzséket terhelő – béremelések csaknem egymilliárd forintos hiányt okoznak évente a PTE-nek. Az universitashoz tartozó orvoskar tovább növeli a hiányt – igaz, erről nem tehetnek. A „megreformált”, illetve átalakított egészségbiztosítási finanszírozás ugyanis további évi 800 milliós mínuszt eredményez. Ehhez kapcsolódik az egyetemhez tartozó Szívcentrum problémája is, ahol elmaradt a korábbi rendszeres állami támogatás, noha az új kormányzat erre is ígéretet tett. Ez még további 500 millió mínuszt jelent. A PTE-n az összevonások és a kényszerű spórolás mellett idén júliusig 126 dolgozót kénytelenek elbocsátani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.