időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Mirage-ok Kínának?

Munkatársunktól
2005.04.14. 23:00

Gerhard Schröder német kancellár tegnap ismét a Kína elleni EU-fegyverembargó feloldását szorgalmazta. A kérdésről rendezett vitát az ellenzéki konzervatívok és liberálisok kényszerítették ki a Bundestagban, ahol Schröder „nélkülözhetőnek” nevezte az 1989-es pekingi diáklázadás véres leverése után elhatározott uniós embargót. A kancellár azzal érvelt, hogy őt köti az EU állam- és kormányfőinek decemberi határozata, amelyben leszögezték: az embargó feloldásán fognak munkálkodni. Az Európai Parlament tegnapi határozatában mindazonáltal megerősítette, hogy ellenzi az EU Kínával szembeni fegyvereladásra vonatkozó embargójának feloldását.
Az embargó feloldását szintén támogató Franciaország háza tájáról is új hírek láttak napvilágot. Egy hongkongi lap nyilvánosságra hozta, hogy a Dassault Aviation francia repülőgépgyár a fegyverembargó ellenére már tavaly december óta tárgyalásokat folytat Kínával 210 darab rendkívül korszerű Mirage 2000–9 típusú vadászbombázó eladásáról 12 milliárd euró értékben. Az ügy pikantériája, hogy a kilencvenes évek közepén hatvan hasonló gépet ők szereztek be a franciáktól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.