időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem tudott a pilótajátékról

Bodacz Balázs
2005.04.26. 23:00

Nemcsak a Bólyi Mezőgazdasági Rt. vitatott privatizálásakor, hanem a tíz évvel ezelőtt nagy port kavart Tribuszerné-féle pilótajáték- botrány során is felbukkant az új agrárminiszter, Gráf József neve. Az akkor még szigetvári MSZP-s képviselőt és termelőszövetkezeti elnököt végül nem marasztalta el a bíróság, bár a pilótajáték egyik fedőcégének felügyelőbizottsági tagja volt.
A kilencvenes évek elején a később többmilliárdos csalássorozatról elhíresült Tribuszer Zoltánné és üzlettársa, Kiss Gecse Béla – aki a Gráf vezette téesz rendszeres vevője volt – 100 milliós alaptőkével megalapították a Kód Rt.-t, amelynek felügyelőbizottságába egy SZDSZ-es képviselő mellett Gráf Józsefet is meghívták. A rendőrség a Tribuszerné-ügy nyomozása során jutott arra a következtetésre: a vállalkozás a pilótajáték fedőcége lehetett. A Kód Rt. a befektetett pénzekből 1994-ben támogatást kívánt nyújtani a Gráf vezette termelőszövetkezet gépparkjának felújításához, a mostani agrárminiszter – nyilatkozatai szerint – ezért lépett be a társaság felügyelőbizottságába. Gráf József később azt hangoztatta, hogy nem volt tudomása a pilótajátékról, ugyanakkor elismerte, ő és családja is ügyfele volt az azt lebonyolító, ugyancsak Tribuszerné és Kiss Gecse Béla által vezetett másik vállalkozásnak. Emlékezetes: a területileg illetékes nyomozó hatóság a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság volt, amelyet az a Lusztig Péter, későbbi MSZP-s képviselő vezetett, akinek élettársa a pilótajáték egyik elítéltje volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.