időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Nem üzletel a Mol

Erdősi Csaba
2005.04.29. 23:00

Még mindig bizonytalan, hogyan kívánja megoldani a kormány a magas üzemanyagárak miatti problémákat. A Mol Rt. egyértelművé tette, hogy adócsökkentés esetén kész visszatéríteni az esetleges forgalomnövekedésből adódó többletbevételét. A fuvarozók szerint a magas adó csak egy a szektort visszafogó tényezők között.

Lapzártáig nem derült ki, hogyan fogadta a kormány a Mol Rt. bejelentését, miszerint az olajtársaság visszatéríti szerződéses partnereinek azt a többletnyereségét, amelyet a gázolaj jövedéki adójának csökkentése miatt esetlegesen megnövekedett forgalom eredményezne. Szakértők szerint azzal, hogy a Mol lemond az adócsökkentéstől valószínűsíthető többletjövedelemről, a labda ismét a kormány térfelére került. László Boglár kormányszóvivő csütörtökön kijelentette: ahhoz, hogy a fuvarozók által elvárt árcsökkenés bekövetkezhessen, a forgalmazóknak kell megtenniük az első lépést. Hozzátette: a kormány egy esetleges egyoldalú döntéssel nem akarja a magánforgalmazók profitját tovább növelni.
Mint arról korábban beszámoltunk, a hazai fuvarozók képviselői több fordulóban is tárgyaltak már a kormánnyal arról, hogy versenyképességük megőrzéséhez tíz forinttal kisebb jövedékiadó-terhelésre lenne szükség a gázolaj esetében. A legutóbbi, április 28-i tárgyalásról egymásnak ellentmondásos hírek érkeztek. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tegnap közleményben hívta fel arra a figyelmet: bár az üzemanyag jövedékiadó-tartamának lehetséges csökkentését örömmel üdvözölné, és jelentős eredménynek könyvelné el, ezzel azonban nem látja megoldottnak az iparág helyzetét.
– Az MKFE szakértői által végzett számítások szerint az üzemanyag költsége csak töredéke azoknak a különböző elvonásoknak, adóknak, járulékoknak, amelyeket a fuvarozó vállalkozóknak fizetniük kell – áll a közleményben, amely kiemeli, hogy a hazánkban tevékenykedő közúti fuvarozó vállalkozások versenyképességének javítása érdekében már korábban is a jogszabályi háttér kidolgozását, az elvonási rendszer szektort érintő változtatását és a minden piaci résztvevő számára egyenlő mércével mért hatósági ellenőrzési és szankciórendszer alkalmazását sürgette. Az üzemanyagokon lévő magas hazai adószint több szakértő szerint is kockázat nélkül csökkenthető lenne, hiszen az olcsóbb ár visszafogná a benzinturizmust, és ezáltal a költségvetés nem esne el bevételektől. A Fidesz két képviselője már hetekkel ezelőtt benyújtott egy olyan törvénymódosítási javaslatot, amely bizonyos feltételek mellett lehetőséget adna a kormánynak az adócsökkentésre, ám az ellenzéki módosítás mind ez idáig nem került a parlament elé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.