időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Párizs embargót oldana

Munkatársunktól
2005.04.22. 23:00

Franciaország továbbra is kéri a Kína elleni európai fegyverembargó feloldását – jelentette ki Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő csütörtökön Pekingben kínai kollégájával, Ven Csia-paóval (Wen Jiabao) tartott közös sajtókonferenciáján.
Az európai fegyverembargót még az 1989. júniusi, a pekingi Tienanmen téren végrehajtott vérengzés után rendelték el, és feloldásáról jelenleg vita folyik az Európai Unióban – közölte az MTI. Tavaly decemberben a brüsszeli EU-csúcs megbízta a luxemburgi soros elnökséget a feloldás formaságainak véglegesítésével az idei első fél év végéig. Ugyanakkor bonyolítják az ügyet az utóbbi hetek Japán-ellenes tüntetései, valamint azon márciusban elfogadott kínai törvény, amely lehetővé teszi, hogy Tajvan elszakadását katonai beavatkozással akadályozzák meg.
Raffarin közölte: Franciaországnak nincs ellenére a kínai törvény, és nem érti, miért kellene az Európai Tanácsnak megváltoztatnia korábbi álláspontját ez ügyben. Az embargót „helytelennek, idejétmúltnak és diszkriminatívnak” nevezte. A francia álláspontot a múlt hétvégén új megvilágításba helyezték azok a sajtóban megjelent információk miszerint a francia Dassault Aviation cég már most tárgyalásokat folytat pekinggel 210 darab Mirage 2000-9 típusú vadászbombázó eladásáról 12 milliárd euró értékben. Az üzlet megfigyelők szerint tovább fokozná a feszültséget a Tajvani.-szorosban.
Az Egyesült Államok korábban már kijelentette, hogy az embargó feloldásával felborulna a térség erőegyensúlya – írja a BBC.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.