időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Szigorodó pénzintézeti szabályok

Hunyor Erna
2005.04.19. 23:00

Megnő a pénzügyi szektort felügyelő szervezetek fogyasztóvédelmi szerepe a következő években a globális vagyonosodás és a pénzügyi folyamatok egyre bonyolultabbá válásával – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének internetes honlapján közzétett előrejelzésében.
Az európai pénzügyi piac a következő években a globalizáció jeleit mutatja majd, a folyamatok és a termékek egyre bonyolultabbakká válnak, s mivel a tőkeközvetítés egyre kevésbé lesz átlátható az ügyfelek számára, a vagyontömeg pedig sokkal nagyobb lesz, erősen indokolt a felhalmozott pénzügyi vagyon fokozódó hatósági védelme.
Némileg ellentmondásos a prudenciális és a fogyasztóvédelmi feladatok együttes ellátása, erre azonban az amerikai és a brit pénzügyi felügyeletek esetében akad példa. Minden valószínűség szerint tovább szigorodnak a pénzügyi intézményekre vonatkozó rendelkezések, ennek ellátásához definiált szabályozásra és felügyeleti jogosítványokra lesz szükség. Az Európai Unió belső pénzügyi piacainak egységesülése eddig csak csekély mértékben valósult meg, jelenleg az EU-n belüli banki tőkeközvetítés mindössze öt százaléka lépi át a belső nemzeti határokat. A pénzügyi felügyeletek európai együttműködése két területen még kezdetlegesnek mondható: a pénzügyi válságok kezelésének, illetve a határon átnyúló felügyelés kívánatos szereposztásának területén.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.