Visszafogott befektetők

Tovább csökkent tegnap a BUX kurzusa. A befektetők visszafogottan jelentkeztek a tőkepiacokon. A pesti tőzsdén alacsony forgalom mellett gyengültek a részvényárak, a BUX 13 pontos emelkedéssel nyitott, s az első órában előző szintje alá esett. A délelőtti mérsékelt csökkenést délután erőteljes visszaesés követte. Záráskor a BUX 99,99 ponttal csökkenve fejezte be a kereskedést, a vezető részvények közül a Richter kivételével az összes vezető papír ára gyengült.

2005. 04. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl komoly, de tartós csökkenő trend alakult ki tegnap a pesti tőzsdén. A BUX nyitás után már gyengült, s délután ez a negatív irány tovább fokozódott. A befektetők visszafogottak voltak, többek között a még mindig hiányzó vállalati hírek miatt nem alakult ki határozott irányvonal. A gyengülés ugyan meghatározta a BUX mozgását, de a 99,99 pontos csökkenés még mindig nem a valóságot jelezte. Elemzők szerint az alacsony, 10,29 milliárd forintos forgalom és a mérsékelt beesés a következő napokban megfordulhat, s akár komoly drágulási hullám is végigsöpörhet a tőzsdén. Ezen a napon a nemzetközi befektetői társaságok sem voltak aktívak, a térség egyik meghatározó tőkepiaca, a varsói nem nyitott ki.
Mivel nem volt irányvonal, ezért a vezető részvények árában tükröződött a spekulánsok érdektelensége. A Richter kivételével az összes blue chip ára beesett. A Mol 240 forinttal, a Matáv 9 forinttal, az OTP 54 forinttal lett olcsóbb. A kereskedés végét jelző gongszóra a napközben gyengülő Antenna Hungária ára előző szintjére korrigált vissza. A kisforgalmú részvények körében nagyobb érdeklődés mutatkozott, az azokat jegyző Bumix 0,54 pontot emelkedett. Tovább drágult az Egis, a Zalakerámia, az FHB és a BorsodChem ára. A kiskapitalizációjú papírok iránti érdeklődés elemzők szerint azt jelzi, hogy a következő napokban akár komoly növekedés is kialakulhat.
A forint egész nap erősödött a bankközi devizapiacon. Tegnap délután az eurót 246,00–246,10 forinton jegyezték, szemben a csütörtöki 246,15–246,25 forintos árfolyammal. A forint 12,86 százalékon állt délután a plusz-mínusz 15 százalékos beavatkozási sáv erős oldalán. A nemzetközi piacokon erősödő dollárral délután Budapesten 191,85–192 forinton kereskedtek, másfél forinttal erősebben a 190,40–190,50 forintos csütörtöki kurzusnál – írta az MTI–Eco.
Tokióban fordult a kocka. A csütörtöki profitrealizálást követve tegnap a Nikkei 225 index 63,76 ponttal, 0,54 százalékkal erősödött. Európában árfolyam-emelkedés zajlott, a kontinens vezető tőzsdéin az amerikai piacok nyitásáig drágulás, majd egyre nagyobb eladói nyomás hatására visszaesés következett be. Némi emelkedést kellett volna indukálnia a tőkepiacokon a csökkenő nyersolajárnak, melyről szakértők azt nyilatkozták, hogy a korábbi várakozásaiknál csak jóval magasabb olajár váltana ki recessziót az amerikai gazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.