A nap nyertese az FHB

Magas forgalom mellett tegnap csökkentek a pesti részvényárak. A BUX kétpontos pluszban nyitott, majd a kereskedés teljes hosszában bukdácsolt. Hol emelkedőben, hol csökkenőben volt az index. A bizonytalanság végül győzedelmeskedett, és 81,83 pontos gyengüléssel zárta a napot a magyar tőzsdemutató. A legnagyobb növekedést az FHB produkálta 0,39 százalékkal. Erőteljes erősödést jelzett már reggel a forint a bankközi devizapiacon, és később is ez a trend uralkodott. A vezető európai tőzsdék emelkedéssel zártak a tengerentúli piacok javulására reagálva.

2005. 05. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a Richter tartotta magát tegnap és haladt szembe a csökkenő piaci iránnyal, a többi vezető részvény kurzusa gyengült. A BUX nyitáskor még javult, majd napközben hektikus, változatos mozgást produkált. Végül a csökkenő trend érvényesült, így az index 81,83 ponttal előző szintje alatt lépett a partvonalon túlra. A 16,27 milliárd forintos forgalom és a jobbára csökkenő árú részvények azt jelezték, hogy a piacon még mindig tart a két hónapja elkezdett portfólióátcsoportosítás. A vezető részvények sorából csupán a Richter tudott erősödni, de a gyógyszergyártó is csak 20 forinttal drágult. A többi blue chip ára gyengült, az OTP és a Matáv 1-1 forinttal, a Mol 225 forintos mínusszal járult hozzá a BUX csökkenéséhez.
A nap nyertese az FHB lett, melynek papírjai 50 forinttal erősödtek. Emögött az állt, hogy a bank ma teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, s várhatóan 2,088 millió forintos nettó eredményt – 40 százalékos növekedést – jelent be a társaság. Gyengült a Egis, a BorsodChem és a Pannonflax. Hat százalék feletti zuhanást produkált a Synergon és a Nabi.
A bankközi devizapiacon a forint már a nap elején erősödött. Az eurót a tőzsde zárásakor 250,45– 250,65 forinton jegyezték, közel egy forinttal gyengébben keddi árfolyamánál. A forint 41 bázispontot erősödött, 11,28 százalékot a beavatkozási sáv erős oldalán. A kedd este 25 bázisponttal, 3 százalékra felemelt amerikai alapkamat nem okozott ugyan meglepetést a piacon, a döntéshez fűzött kommentár annál inkább – írta az MTI-Eco.
A napközbeni iránytalanságot követve növekedéssel zártak az európai indexek. A fordulatot a tengerentúlon kialakult emelkedés segítette. Az amerikai piacokat a Federal Reserve keddi kamatemelése, valamint a General Motors (GM) papírjaira tett magas felvásárlási ajánlat mozgatta. A GM 28 millió részvényére 31 dolláros papíronkénti áron tett ajánlatot a Kirk Kerkorian által képviselt Tracinda társaság. Az ajánlat azért volt meglepő, mivel a GM részvényei kedden 27-28 dollár körül forogtak a Wall Streeten.

Készülő törvény. Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága általános vitára bocsátotta a tőkepiacról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot. Szabó Lajos, a bizottság szocialista alelnöke azt nyilatkozta: a tőkepiacról szóló törvény módosítását egyrészt az EU bennfentes kereskedelemre, piacbefolyásolásra, pénzügyi visszaélésekre, illetve a tájékoztatóra vonatkozó új szabályozása, és az ebből fakadó jogharmonizációs kötelezettségünk, másrészt a piaci szereplők által felvetett – szakmailag indokolt és elfogadható – igények tették szükségessé – írta az MTI-Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.