A parlamentnek kínos az örmény holokauszt

A mai napig nem kapott választ a magyarországi Országos Örmény Önkormányzat arra a múlt héten elküldött levelére, amelyben a Külügyminisztériumtól kért magyarázatot amiatt, hogy április 25-i ülésén levette napirendjéről az örmény népirtás kérdését a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága, és előreláthatóan továbbra sem foglalkozik vele.

2005. 05. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a négy parlamenti párt szóban egyetértett a magyarországi Országos Örmény Önkormányzattal abban, hogy a tömegmészárlás kilencvenedik évfordulóján az Országgyűlésnek állást kell foglalnia – közölte lapunkkal a 15 ezer fős örmény közösséget képviselő önkormányzat alelnöke, Szárkiszján Ádám és kulturális bizottságának elnöke, Akopjan Nikogosz. A közösség annyit kér a parlamenttől, hogy foglaljon állást, ismerje el vagy tagadja az 1915-ben történteket. Akopjan úgy tudja, hogy Törökország budapesti nagykövete a Külügyminisztériumhoz és az Országgyűlés bizottságához intézett levelében azt kérte, az ügyről ne folyjon tanácskozás, mert az árnyékot vetne a török–magyar diplomáciai kapcsolatokra. Akopjan úgy véli, amennyiben ennek hatására tántorodott el a bizottság a vitától, egy demokratikus országban botrányos viselkedésre vall.
Bársony András külügyminisztériumi államtitkár kérdésünkre, mely szerint érkezett-e fent említett levél a török nagykövetségtől, azt felelte, nem nyilatkozhat a minisztériumba érkező levelekről. Megemlítette azonban, hogy a magyar állam rendkívül jó kapcsolatokat ápol mind Törökországgal, mind Örményországgal.
Az emberi jogi bizottság fideszes tagja, Hargitai János lapunknak elmondta, hogy a bizottság szocialista és szabad demokrata tagjai már sokkal korábban elhatárolódtak attól, hogy a népirtás kérdésében állást foglaljanak, hiszen az érzékenyen érintette volna a török kormányt. Hargitai furcsállja, hogy egy emberi jogokkal foglalkozó bizottság nem az emberi jogokat tartja szem előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.