A váltás esély a német fellendülésre

2005. 05. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország gazdaságának megerősítésére jó eséllyel pályázik a kereszténydemokrata koalíció, amennyiben győzelmet arat az előre hozott német parlamenti választásokon. Az ország belső keresletének növekedése pedig a magyar export növekedését eredményezné – véli Kiss J. László. A Teleki László Intézet főigazgató-helyettese lapunknak kijelentette, hogy az egykor Európa legfontosabb gazdasági motorjának vélt német állam ma már kevésbé járul hozzá az EU finanszírozásához, s ez kormányváltás esetén sem lenne másképp. A CDU/CSU-koalíció színre lépése leginkább Németország külpolitikájában hozna változást, hiszen a konzervatívok nem támogatják Törökország EU-csatlakozását, óvatosabban kezelnék a kínai fegyverembargó kérdését, és elmélyítenék a transzatlanti kapcsolatokat.
A kereszténydemokraták hatalomra kerülése esetén a jelenleginél radikálisabb reformok várhatók a gazdaságban, amelyek kitérnek a munkaerőreformra, az egészség-, az oktatásügy és a nyugdíjrendszer átalakítására is. A közép- és a kisvállalkozások előreláthatólag nagyobb támogatásban részesülnének.
Schröder bejelentését a szakértő eredeti, bátor és merész lépésnek tartja, mert a kancellár ezáltal esetleg megmenekülhet az egyébként szinte biztos vereségtől, másrészt a párton belüli viszályokat is helyreállíthatja a hirtelen jött választás híre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.