Kivezetik a Braut?

Rendkívül alacsony forgalom mellett zajlott le tegnap a pesti tőzsdei kereskedés, a befektetők érdektelenek voltak, a nyári uborkaszezon beköszöntött. Az inlikvid magyar piacon a BUX mélyről tört fel, és napközben át is bukott előző záróértékén. A korrekció azonban nem volt tartós, az index végül 8,47 ponttal gyengülva 16 923,75 ponton landolt. Erős hullámzás mellett kereskedtek a bankközi devizapiacon az euróval, a befektetők az utolsó pillanatban 253,80–254,00 forintos szintre emelték az uniós fizetőeszközt.

2005. 05. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülés, érdektelenség, alacsony forgalom mellett kereskedtek tegnap a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A BUX mínusz 100 pontos mélyről emelkedett ki, és kora délután már 20 pontos növekedést is el tudott könyvelni. A korrekciós próbálkozás nem volt túl sikeres, az index rövidebb időt töltött javulással. A délutáni emelkedő szakaszt újabb gyengülés követte, ebből viszont már nem tudott kilábalni, így 8,47 pontot gyengülve 16 923,75 ponton zárt. Az alacsony, 4,12 milliárd forintos forgalom elemzők szerint a londoni és a New York-i tőzsdék zárva tartása miatt alakult ki. A blue chipek közül a Magyar Telekom és a Mol ára gyengült, az olajipari papírok 80 forinttal, a távközlésiek hét forinttal lettek olcsóbbak. Nyertes pozícióban fejezte be a napot az OTP és a Richter. A kis forgalmú részvények sorából az Egis 250 forinttal, a TVK 70 forinttal erősödött.
Minimális mértékben – öt forinttal – emelkedett a Brau Union ára is, mivel a Brau Immobilien GmbH a tőzsdei kivezetéséhez kapcsolódó, 17 200 forintos vételi ajánlatot tett közzé. A tőzsde vezérigazgatója által jóváhagyott ajánlat június 1-jétől július 1-jéig érvényes. Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke jelezte, hogy nem ajánlják fel megvételre a meglévő Brau-részvényeiket.
A bankközi devizapiacon a forint kurzusa hullámzott, napközben gyengült, majd feljött, de végül az euró erősödésével zárult a nap.

AH: hat továbbjutó? A hvg.hu információi szerint hat befektető jut tovább a magánosítási pályázat második fordulójára. Az internetes gazdasági lap szerint csütörtökön dönt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a pályázatokról. A svájci Swisscom, az osztrák ORF, a cseh Ceska Radiokomunikace, az ausztrál Macquaire Communications Infrastructure Group, a francia TeleDiffusion de France és a spanyol Retevision jut tovább az Antenna Hungária (AH) 75 százalékáért plusz egy szavazatért kiírt privatizációs pályázat második fordulójába, de ezt az ÁPV nem kívánta megerősíteni.
A versenyből kiesett a Warburg Pincus, az AIG, az Advent International és a Raiffeisen érdekeltsége, amelyek közül egyik sem ütötte meg az ÁPV által megszabott elvárásokat. A tíz pályázat elbírálásakor a privatizációs ügynökség információink szerint 50 százalékban vette figyelembe az ajánlott árat, 30 százalékot ért a stratégiai program, s 20 százalékban értékelték a pályázat szakmai tartalmát – írta a hvg.hu. Lapunkhoz eljuttatott információk szerint a kieső Warburg Pincus ajánlotta a legmagasabb árat az Antenna Hungáriáért. A privatizáció előtt álló cég részvényeinek az ára 95 forinttal 4260 forintra ugrott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.