Megugrott a Richter

Kivárás jellemezte tegnap a tőkepiacokat, a befektetők a Federal Reserve (Fed) kamatdöntésére vártak. A pesti parkettet is jobbára a partvonalon túlról figyelték a spekulánsok, a BUX a kereskedés utolsó pillanataiban lépte át az előző napi zárószintet, s végül 1,36 ponttal erősödve, 16 496,37 ponton fejezte be a napot. A vezető részvények közül csupán a Richter ára tudott drágulni. A forint kurzusa gyakorlatilag nem változott tegnap délutánra a bankközi devizapiacon, az eurót 251,55–251,65 forinton jegyezték.

2005. 05. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozó álláspontra helyezkedtek a befektetők tegnap a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), mivel a nemzetközi iránytalanság – a Fed kamatértekezlete miatt – hatása olyan erővel jelentkezett, amire a spekulánsok nem tudtak mit lépni. A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága elemzők szerint akár 3,00 százalékra emelheti az amerikai irányadó kamatszintet, mivel a szakértők bizonytalanok abban, hogy a jegybanki szerepet betöltő szervezet miként dönt. A pesti parketten délelőtt iránytalan drágulás, délután árfolyamesés jelentkezett, a BUX csupán az utolsó pillanatokban tudta korrigálni gyengülését. Záráskor a magyar tőzsdei indikátor 1,36 ponttal javulva lépett a partvonalon túlra. A befektetők nem túl nagy érdeklődését jelezte a 9 milliárd forintos forgalom is.
Szakértők szerint a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei túlságosan drágák, szemben a nyugat-európai vagy a tengerentúli papírokkal, így nem túl sok értelme van a magyar piacon blue chipbe befektetni, inkább a kisforgalmú, s még nagy növekedési potenciállal megáldott részvényeket kell vásárolni. A legtöbb elemző rámutatott, hogy a Nasdaq és a Dow Jones komoly árfolyamnyereséget ért el az elmúlt hónapokban, sőt a tokiói Nikkei 225 papírjai is szép számmal drágultak, így a kelet-közép-európai szektort el lehet felejteni néhány hétre, hónapra. Az átcsoportosítás jegyében tegnap a BUX komponensei közül a Richter 880 forinttal drágult, mivel a gyógyszergyártó negyedéves eredménye elemzők szerint 9 százalékkal javulhatott. A Richterrel szemben haladt, s a BUX-ot húzta a Matáv, a Mol és az OTP. A kiskapitalizációjú papírok sorából az FHB 110 forinttal tovább korrigálta múlt heti csökkenéseit, az Antenna Hungária 5 forinttal, a BorsodChem 30 forinttal javított árán. A forint kurzusa gyakorlatilag nem változott tegnap délutánra a bankközi devizapiacon, az eurót 251,55–251,65 forinton jegyezték, a hétfői 251,60– 251,70 forintos árfolyamhoz képest. A forint 10,89 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán. A külkereskedelmi mérleg reggel közzétett kéthavi hiánya nem hatott a piacon, s a nap további részében is alacsony forgalomról számoltak be a kereskedők – írta az MTI–Eco.

Drágult a Deutsche Börse. A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG részvénye tegnap délelőtt 1,29 százalékkal 59,76 euróra drágult Frankfurtban a hétfői záró 59,00 euróról, miután a közölték, hogy a részvénytársaság üzemi eredménye negyedéves rekordot ért el az első negyedévben: 18 százalékkal, 177,7 millió euróra nőtt a tavalyi első negyedévi 150,4 millió euróhoz képest, meghaladva az elemzők várta 163,5 millió eurót is – írta az MTI–Eco.
Az adózott eredmény 42 százalékkal, 109 millió euróra nőtt 76,9 millióhoz képest. A forgalom 399,4 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi, 379,1 millióhoz képest, elsősorban a Clearstream elszámolóház gyorsan növekvő forgalma miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.