Milliárdokért perelnek

2005. 05. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a Hatvany Ferenc műkincseiért indított per sikerrel zárul, de a báró leszármazottai nem lelhetők fel, a képek eladásából származó bevételeket azok kártalanítására kell fordítani, akik javait szintén a nácik kobozták el – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek Edward Fagan, a műkincsek visszaszolgáltatását követelő holokausztáldozatok szövetségét képviselő amerikai ügyvéd.
Amint azt lapunk korábban közölte, Fagan „több milliárd dollár” perértékre akarja beperelni a Magyar Köztársaságot, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát, a Magyar Nemzeti Galériát és a Szépművészeti Múzeumot a néhai Hatvany Ferenc báró tulajdonát képező több mint száz festmény miatt, amelyeket a nácik raboltak el a második világháború alatt. A keresetben megpróbálja rákényszeríteni a magyar államot arra, hogy hozza nyilvánosságra azt az emlékeztetőt, amely magyar és német illetékeseknek az 1960-as években lezajlott találkozójáról készült. Ezen a két ország állítólag összefogott annak érdekében, hogy ne kelljen visszaszolgáltatniuk az ellopott műtárgyakat.
A The Observer brit hetilap beszámolója szerint az elmúlt héten Fagan a német államot perelte be, amiért a mai napig nem kárpótolta azokat a kötvénytulajdonosokat, akiknek értékpapírjait még az 1920-as években értékesített a pénzszűkében lévő német kormány. Az ügyvéd szerint – aki maga is kötvénytulajdonos – Németország máig nyolcvanmilliárd dolláros tartozást halmozott fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.