Nem született állásfoglalás a tegnapi egyeztető tárgyaláson, melyet a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszéd bizottsága tartott a szakma képviselőinek a kormányzat által a közeljövőben bevezetendő 0–15 százalékos szervizdíjjal kapcsolatban. Azt azonban hangsúlyozták, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentésével szemben a szervizdíj nem azonos a borravalóval. A borravaló ugyanis akkor adható, ha a vendég elégedett a kiszolgálással. A szervizdíjat viszont akkor is meg kell fizetni, ha a vendég nem elégedett. A tervezet szerint a szervizdíj 40 százaléka jut adó formájában a költségvetésbe, ami tízmilliárd forintos többletbevételt jelent a büdzsének.
A tanácskozást követő tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzott: a munkavállalók – elsősorban a pincérek – attól tartanak, hogy a szervizdíj feltüntetésével csökken majd a borravalót adók száma, illetve annak mértéke, s így közvetetten a felszolgálók jövedelme is. A munkáltatók pedig a tervezet árfelhajtó és keresletcsökkentő hatásától tartanak. Ugyanakkor azt nem vitatják el, hogy a kidolgozás alatt álló törvénytervezet a szürkegazdaság felszámolását segíti elő, s átláthatóbbá válnak a szakma jövedelmi viszonyai. A borravaló után jelenleg is személyi jövedelemadó (szja), illetve egészségügyi hozzájárulás illeti meg a költségvetést – tették hozzá. Mint ismeretes: az elképzelések szerint a szervizdíj mint az árbevétel részét képező tétel után 20 százalékos áfát és 25 százalékos szja-t fizetnek majd a vendéglátóegységek. A szakmai bizottság egyetértett abban, hogy a 25 százalékra tervezett szja-t 20 százalékra kellene csökkenteni, és azt kérik: ne legyen kötelező a készülő jogszabály alkalmazása.
n
Áfamentesség. Ma tárgyalja az unió illetékes munkacsoportja azt a javaslatot, amely szerint Magyarország és az újonnan csatlakozó tagállamok 2015-ig vehetnék igénybe az éttermi étkezési szolgáltatásoknál a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcsot. A csatlakozási tárgyalásokon hazánk 2007-ig kapott határidőt. Nagy a valószínűsége annak, hogy az unió illetékesei támogatják majd az időpont kitolását. Ha mégsem, akkor ez áremelkedést okozna az amúgy is súlyos gondokkal küszködő ágazatban. A vendéglátás vesszőfutása tavaly kezdődött a kötelező standolás előírásával, mely elképzelés rövid idő alatt megbukott, nemrég pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állt elő javaslatával, amely szerint a vendéglátásban a borravaló – mint később kiderült: szervizdíj – mértéke 0–15 százalék között lesz, amit az üzleteknek fel kell majd tüntetniük a számlán és az étlapon, a pincéreknek pedig adózniuk kell utána. A szakma már közvetlenül a bejelentés után leszögezte: az elképzelés a szolgáltatás színvonalának csökkenéséhez vezethet, mert nem teszi érdekeltté a felszolgálókat abban, hogy a maximálisat nyújtsák a vendégnek. Az elképzelés a forgalom csökkenését okozhatja, dráguláshoz vezet, és növeli az üzletek terheit. Mivel az EU-ban könnyen el tudnak helyezkedni a magyar vendéglátósok, a szakemberek tömeges elvándorlására is számítani lehet.

Júliusban megváltozik az 1-es villamos útvonala