Mindenképpen fizetnünk kell

Nem a borravaló, hanem a szervizdíj után kellene adózni – derült ki a szakma tegnapi tanácskozásán. A vendéglátóipar a szakemberek tömeges elvándorlásától tart.

Munkatársainktól
2005. 05. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született állásfoglalás a tegnapi egyeztető tárgyaláson, melyet a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszéd bizottsága tartott a szakma képviselőinek a kormányzat által a közeljövőben bevezetendő 0–15 százalékos szervizdíjjal kapcsolatban. Azt azonban hangsúlyozták, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentésével szemben a szervizdíj nem azonos a borravalóval. A borravaló ugyanis akkor adható, ha a vendég elégedett a kiszolgálással. A szervizdíjat viszont akkor is meg kell fizetni, ha a vendég nem elégedett. A tervezet szerint a szervizdíj 40 százaléka jut adó formájában a költségvetésbe, ami tízmilliárd forintos többletbevételt jelent a büdzsének.
A tanácskozást követő tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzott: a munkavállalók – elsősorban a pincérek – attól tartanak, hogy a szervizdíj feltüntetésével csökken majd a borravalót adók száma, illetve annak mértéke, s így közvetetten a felszolgálók jövedelme is. A munkáltatók pedig a tervezet árfelhajtó és keresletcsökkentő hatásától tartanak. Ugyanakkor azt nem vitatják el, hogy a kidolgozás alatt álló törvénytervezet a szürkegazdaság felszámolását segíti elő, s átláthatóbbá válnak a szakma jövedelmi viszonyai. A borravaló után jelenleg is személyi jövedelemadó (szja), illetve egészségügyi hozzájárulás illeti meg a költségvetést – tették hozzá. Mint ismeretes: az elképzelések szerint a szervizdíj mint az árbevétel részét képező tétel után 20 százalékos áfát és 25 százalékos szja-t fizetnek majd a vendéglátóegységek. A szakmai bizottság egyetértett abban, hogy a 25 százalékra tervezett szja-t 20 százalékra kellene csökkenteni, és azt kérik: ne legyen kötelező a készülő jogszabály alkalmazása.
n
Áfamentesség. Ma tárgyalja az unió illetékes munkacsoportja azt a javaslatot, amely szerint Magyarország és az újonnan csatlakozó tagállamok 2015-ig vehetnék igénybe az éttermi étkezési szolgáltatásoknál a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcsot. A csatlakozási tárgyalásokon hazánk 2007-ig kapott határidőt. Nagy a valószínűsége annak, hogy az unió illetékesei támogatják majd az időpont kitolását. Ha mégsem, akkor ez áremelkedést okozna az amúgy is súlyos gondokkal küszködő ágazatban. A vendéglátás vesszőfutása tavaly kezdődött a kötelező standolás előírásával, mely elképzelés rövid idő alatt megbukott, nemrég pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állt elő javaslatával, amely szerint a vendéglátásban a borravaló – mint később kiderült: szervizdíj – mértéke 0–15 százalék között lesz, amit az üzleteknek fel kell majd tüntetniük a számlán és az étlapon, a pincéreknek pedig adózniuk kell utána. A szakma már közvetlenül a bejelentés után leszögezte: az elképzelés a szolgáltatás színvonalának csökkenéséhez vezethet, mert nem teszi érdekeltté a felszolgálókat abban, hogy a maximálisat nyújtsák a vendégnek. Az elképzelés a forgalom csökkenését okozhatja, dráguláshoz vezet, és növeli az üzletek terheit. Mivel az EU-ban könnyen el tudnak helyezkedni a magyar vendéglátósok, a szakemberek tömeges elvándorlására is számítani lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.