Nőtt az FHB értéke

Május első kereskedési napján alacsony forgalom mellett emelkedett a BUX árfolyama. A magyar indikátor reggel előző értéke alá zuhant, majd korrigált, és végül 117,25 pontos javulással zárt, a nap nyertese az FHB részvénye lett. A bankközi devizapiacon a forint erősödést mutatott és 251,60-251,70 forint közelében állapodott meg. Változatos árfolyamok alakultak ki a nemzetközi értékpapírpiacokon, mivel a londoni és a varsói parkett zárva tartott. Tokióban minimális csökkenés, Frankfurtban és a tengerentúlon komoly drágulási hullám mozgatta a részvények árát.

2005. 05. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán korrekció vagy határozott trendfordulót megelőző árfolyamjavulás történt a tegnapi kereskedés során? – tették fel a kisbefektetők egymásnak a kérdést. Elemzők szerint a 16 500 pontos határ olyan küszöb, ami a BUX-ot megfogja, ezt mutatták az elmúlt napok eseményei is és ezt jelezte a tegnapi kereskedés is. A BUX 123 pontos emelkedéssel nyitott, majd egy hirtelen gyengülést követve 16 355 pontig zuhant, a nap legnagyobb részét emelkedéssel, korrekcióval töltötte az index és végül 117,27 ponttal emelkedve, 16 495,01 ponton zárt. Az emelkedés aránylag alacsony, 8,3 milliárd forintos forgalom mellett zajlott, a vezető részvények közül csupán a 80 forinttal gyengülő Mol ára nem tudott drágulni. Emelkedéssel zárta a napot az éppen nevet váltó Matáv, az OTP és a Richter is. A Matáv 2,56 százalékkal értékelődött fel, amiről elemzők azt nyilatkozták, hogy a távközlési papírok ára eddig alulértékelt volt, a korábbi nagy emelkedésekből a Matáv kimaradt.
Az OTP 0,95 százalékkal javult, a Richter viszont csupán 0,44 százalékos növekedéssel járult a BUX erősödéséhez. Pluszban zárt a Bumix kiskapitalizációjú részvényeket jegyző indikátor is, ezt a növekedést részben az FHB 4,47 százalékos erősödése indukálta. Szakértők elmondták, hogy az FHB-részvények az elmúlt néhány napban komoly profitrealizálási tortúrán esetek át, így várható volt a banki papírok erősödése. Drágult még az Antenna Hungária, a BorsodChem, a Rába és a TVK kurzusa. A bankközi devizapiacon az euró 1 forinttal gyengült, így a nap végén 251,60/251,70 forinton jegyezték az uniós fizetőeszközt. A forint 10,88 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán. A dollár 195,50–196,50 forint között ingadozva a BÉT zárásakor 195,55– 195,65 forinton állt, 0,30 forinttal erősebben a péntek délutáni árfolyamnál.
Emelkedéssel indult a nap Tokióban is, de a legnagyobb ázsiai parketten zárásra megfordult a trend és végül a Nikkei 0,06 százalékkal pénteki árfolyama alá csúszott. A fordulatot az okozta, hogy a vezető részvényekben keletkezett hasznot a napközbeni javulást után realizálták a befektetők. A kereskedők elmondták, hogy a kedvező vállalati hírek miatt keletkezett délelőtt árfolyam-emelkedés. Míg London zárva tartott, addig a frankfurti piacon 1,05 százalékos javulást ért el a DAX. A német parkettet az Adidas–Salomon sportszergyártó első negyedévi eredménye és az OPEC elnökének nyilatkozata segítette. Az Adidas–Salomon az első negyedévben 46 százalékkal, 105 millió euróra növelte az adózott eredményét az egy évvel korábbi, 72 millióhoz képest. Az elemzők átlagosan 95 millió eurót vártak az idei első negyedről. Az OPEC soros elnöke nyugtatni próbálta a kedélyeket azzal, hogy úgy vélte, az olaj szabadpiaci ára hordónként 45–55 dollár között fog ingadozni a közeljövőben, de az OPEC-tagok tudomásul veszik az alacsonyabb árat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.