Nyelvújítók – feka

2005. 05. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos Molnár Ferenc Caramel nevezetű fiatalember nyerte a Megasztár könnyűzenei versenyt. Ezzel persze nem mondtam nagy újdonságot, állítólag vagy kétmillióan ültek a képernyő előtt. Végtelenül tehetséges ez a Caramel legény, ráadásul szimpatikus, kedves, szerény, holott hát megasztár – márpedig arrafelé nem ez a jellemző. Természetesen a zsűrinek is nagyon tetszett az ifjú dalművész produkciója, egyikük, bizonyos Soma nevezetű dzsesszénekesnő értékelésében egyenesen „fekának” minősítette a fiatal dalnok hangját.
Feka. Imitt-amott hallottam már korábban is ezt a kifejezést, de soha nem értettem igazán, mint jelent. Valami sértésfélének gondoltam, merthogy olyan rossz a csengése, rossz asszociációkat vált ki az emberben, ki is mondom – már bocsánat a randa szavakért –: fekália, fika. Talán valami a kettő között. Mindenesetre se szótárban, se lexikonban ne keressem, ez egy kifejezett szleng, kizárólag kültelken, kocsmában, alvilágban használják. Magára valamit adó ember száján nem jön ki ez a szó, nyilvánosság előtt meg aztán végképp. (Talán éppen az asszociációk miatt.) Mindenesetre utánanéztem, Soma művésznő kifejezését használta-e Arany vagy Kosztolányi…
Sajtóvita, műsorvezetői helyesbítés amúgy nem követte a fekázást, bár hajlok arra, hogy ha teszem azt nem a baloldal televíziójában hangzik el ez a feka, hanem mondjuk Áder János minősíti fekásnak a dallamosan beszélő Gyurcsány Ferenc hangját, a másnapi szocliberális sajtó máris tele lenne dörgedelmes elmarasztalásokkal.
Nekem egyszerűen csak nagyszerű volt ez a Caramel. Semmi feka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.