Röviden

2005. 05. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német MAN haszonjárműgyár és gépipari konszern az első negyedévben 56 millió euróra növelte az adózott eredményét a tavalyi első negyedévi 26 millióhoz képest. Az üzemi eredmény 105 millió euróra gyarapodott 63 millióhoz képest, a forgalom 11 százalékkal 3,165 milliárd euróra gyarapodott 2,86 milliárdhoz képest, közölték a vállalatnál. Az első negyedévben 5,395 milliárd eurónyi új megrendelést kaptak az egy évvel korábbi 3,636 milliárd eurónyi helyett. (MTI-Eco)

Lengyelország, minden bizonnyal júniusban, jenben jegyzett nemzetközi kötvényt bocsát ki a folyó költségvetési szükségletek fedezésére – mondta Wieslaw Szczuka lengyel pénzügyminiszter-helyettes. Piaci elemzők korábban 40-50 milliárd jenes (379–475 millió dollár) kibocsátást valószínűsítettek öt- vagy hétéves lejáratra. (MTI-Eco)

A svájci Clariant finomvegyészeti gyár – világelső a textilipartól az autógyártásig használt szerves színezőanyagok gyártásában – az első negyedévben 72 millió svájci frankos adózott eredményt ért el, kis híján elérve a tavalyi első negyedévi 73 milliót. (MTI-Eco)

A legnagyobb európai turisztikai és logisztikai konszern, a TUI adó utáni vesztesége az első negyedévben 200 millió euróra nőtt a tavalyi első negyedévi, 173,7 millió eurós hiányhoz képest, ezt az adóhitel csökkenésével magyarázták. (MTI-Eco)

A holland KPN távközlési vállalat adózott eredménye az első negyedévben 34 százalékkal 273 millió euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 414 millióhoz képest. Az elemzők átlagosan 279 eurót vártak az idei első negyedről. A visszaesést azzal magyarázták, hogy a piacmegdolgozás költségeit növelni kellett a nagy verseny miatt, és az öt éven belül tervezett létszámcsökkentés is kiadásokkal jár. (MTI-Eco)

Közel háromszoros túljegyzés mellett tartották tegnap a 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek aukcióját, az értékesítés során az átlaghozam 2 bázisponttal 7,37 százalékra emelkedett. A meghirdetett 35 milliárd forintnyi papírra 97,27 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, a kibocsátó a felkínált mennyiséget 40 milliárd forintra emelte. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.