Sláger a kamerás készülék

Az idei esztendő a mobiltelefonokat gyártók éve. Főként igaz ez a magyarországi értékesítési hálózattal rendelkezőkre, hiszen a 3G, a harmadik generációs mobilhálózat megjelenése mérföldkő a hazai távközlés történetében. A készülékeket gyártók már felkészülten várják az új szolgáltatás bevezetését, de amíg a távközlési cégek felkészülnek a 3G-re, addig jelentős fejlesztésekkel és új modellekkel bombázzák a magyar piacot is.

2005. 05. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugrásra készen várja a piac a harmadik generációs távközlési rendszer megjelenését. A Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson mellett az LG is kínál olyan készülékeket, amelyek képesek az új rendszer használatára.
Az idei év nemcsak a 3G hazai megjelenése miatt érdekes, hanem azért is, mert a mobiltelefont gyártók ráeszméltek arra, hogy a multifunkciók mellett a menedzsereket kiszolgáló készülékekre is nagy igény van.
A Nokia volt az első, amelyik két készülékre cserélte le 9210 jelű, menedzserkalkulátor méretű telefonját. Az „egyszerűbb” 9300-as és a több funkcióval felvértezett 9500-as a piaci igényeket teljesen le kívánja fedni. A frissiben megjelent, okos telefon névre keresztelt, fél tégla méretű Nokia 9500-at már el is dobhatjuk, ha megnézzük a szintén a finn gyárból kikerült 7710-es, ufószerű telefont.
Egy igazi telefonmániákus lassan hetente cserélheti készülékét, amennyiben lépést akar tartani a trendekkel, de ha egy 9500-as Nokiát vásárol, akkor hosszú távon csak 222 grammos (közel negyedkilós) súllyal kell számolnia, hiszen a fél tégla szinte a létező összes igényt ki tudja elégíteni. A Nokia 9500 szolgáltatásai között szerepel néhány olyan applikáció is, mely már számítógépjelleget ölt a „kis” készülék számára. Ilyen például az elektronikus levelezést, a személyes információkezelést, az internetes böngészést, a vertikális vállalati alkalmazásokat kínáló programcsomag, s a szoftverek között találhatjuk a dokumentum-, táblázat- és prezentációkészítőt is. A Nokia 9500 továbbá támogatja a PC-vel történő szinkronizációt is.
A menedzserek mellett ki kell szolgálni azokat a vásárlói rétegeket – fiatalok, hölgyek, idős emberek –, akik nem igénylik az ilyen készülékeket, s inkább a multifunkciók egyéb igényeit szeretnék élvezni. Ennek a célközönségnek a Motorola, az LG és a Samsung kínálja a legtöbb készüléket. A fiatalok számára még mindig a Nokia a kedvenc mobil, de a női vásárlók körében a kis és kompakt méretek dominálnak.
A hazai piacon jelen lévő gyártók közül a Samsung E350 készüléke viszi el a pálmát azon telefonok sorából, melyek a luxust és a női felhasználók igényeit ötvözik. Felső árkategóriás, kifejezetten hölgyeknek szánt mobiltelefont mutatott be a Samsung – írta az origo.hu. Az E350 jelzésű mobil az integrált fényképező mellett többek közt kalóriatáblázatot is tartalmaz, de a bevásárlólista is elmenthető a memóriájába.

Növekszik az érdeklődés. Úgy tűnik, a tavalyi év egyik slágere a kamerával ellátott mobiltelefon volt. Egy felmérés szerint egy év alatt háromszorosára ugrott az állóképek felvételére alkalmas telefonok száma, s a trend idén is folytatódik. Tavaly világszerte 257 millió kamerás mobiltelefon talált gazdára, ez mintegy háromszoros ugrást jelent a 2003-ra becsült 84 milliós mennyiséghez képest – derül ki a Strategy Analytics amerikai piackutató társaság felméréséből. Az elemzés szerint 2004-ben minden eladott „hagyományos” – objektív nélküli – mobilra közel négy kamerával felszerelt modell jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.