Tovább drágul a dollár

Jelentős vételi nyomás nehezedett néhány papírra tegnap Pesten, a BUX 90 ponttal nyitott előző szintje alatt, majd száznyolcvan fokos fordulatot vett, és 17 108 pontig erősödött. A délelőtti felfutást gyengülés követte, végül 15,94 ponttal csökkenve zárt. A hullámzást az okozta, hogy a vezető részvények közül az OTP és a Richter drágult, míg a Mol kurzusa gyengült. Nagyobb kilengéseket mutatott a forint/euró árfolyama is a bankközi devizapiacon, a forint pénteki szintjére erősödött vissza. A dollár/ euró értéke viszont meglepetést okozott, a dollár három hónap alatt 14 százalék feletti drágulást jelzett.

2005. 05. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hektikus, hullámzó üzletmenet mellett kereskedtek tegnap a Budapesti Értéktőzsdén a befektetők, a BUX nyitáskor még 90 ponttal állt előző szintje alatt, majd a megforduló trend 17 108 pontig röpítette az indexet. Zárásra az index viszont újból visszacsúszott, s 15,94 ponttal zárt hétfői szintje alatt. A 16,09 milliárd forintos forgalmat a vételi nyomás alatt tartott Mol- és OTP-részvények okozták, hiszen csak erre a két papírra 11 milliárd forintnyi megbízás teljesült. Az olajipari részvények 395 forinttal lettek olcsóbbak, míg a bankiak a felmerülő The Bank of New York tulajdonszerzése miatt 61 forinttal drágultak. Erősödött még az MTelekom és a Richter is, a távközlési papírok két forinttal, a gyógyszergyáriak 1,52 százalékkal értékelődtek fel.
A kis forgalmú részvények közül jól szerepelt a mától felvásárlási ajánlat alatt álló Brau Union, az FHB és az Antenna Hungária. A műsorszóró esetében az volt a meghatározó hír, hogy részvényenként 5120 forint körüli árat kínált egy pénzügyi befektető a privatizáció első fordulójában. A magas ajánlati ár azt jelenti, hogy vélhetőleg ötezer forint az a szint, ameddig a piac a napokban felhúzhatja a műsorszóró tőkepiaci kurzusát.
A bankközi devizapiacon a forint/euró változatos mozgása nem is volt annyira érdekes, ellenben a dollár megtáltosodása meglepetést okozott. Napközben a bankközi devizapiacon egy euróért 1,2346 dollárt kellett adni, ami jelentős dollárerősödés, hiszen hétfőn 1,247 dollárt ért az uniós fizetőeszköz.

Fúzió után elbocsátások. A német HypoVereinsbank (HVB) kilátásba helyezett eladása az olasz UniCredito banknak nem lesz hatással a HVB ausztriai leányvállalatának, a Bank Austria Creditanstaltnak (BA-CA) a személyi állományára, Kelet-Közép-Európában azonban több ezer munkahely kerülhet veszélybe – nyilatkozta a Sal. Oppenheim elemzője, Metehan Sen a WirtschaftsBlattban. Kelet-Közép-Európában viszont a leépítés elérheti a tíz százalékot, azaz a 4800 főt a fúziót követően. Az elemző úgy látja, hogy az UniCredito elnöke, Profumo minden eszközt meg fog ragadni a költségek csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.