Beperelték a Nokiát

2005. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadalmijog-sértésért egy finn feltaláló beperelte a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a finn Nokiát. A helsinki ügyészségi hivatal közölte, hogy a Nokia a panasz szerint jogtalanul alkalmazott egy rendszert a mobiltelefonok távirányításában, amelyre a feltaláló, Jari Lahtinen 2003-ban már szabadalmat jelentett be. A hivatal ügyvezetője szerint a vitatott összeg – vagyis, hogy a találmány milyen forgalmat gerjesztett a Nokiánál – több millió vagy több tíz millió eurós nagyságrendű lehet.
A szabadalmi perben az idei év végén, illetve a jövő év elején születhet ítélet. Az első negyedév adatai szerint a Nokia 30,4 százalékos részesedéssel vezet a világpiacon a tavalyi 28,8 százalékot követően, a második a Motorola 16,8 százalékkal a tavalyi 16,3 százalék után, a Samsung 13,3 százalékkal a harmadik, tavaly 12,6 százalék volt a részesedése.
A Nokia az idei első negyedévben 0,19 euró részvényarányos nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 0,16 euró helyett. A cég közölte, hogy erős második negyedévre számít nemcsak a saját, hanem az egész iparág helyzetében is. A Nokia a második negyedévre 0,15– 0,18 euró profitot valószínűsít a korábban várt 0,15 euró helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.