Csökken az olaj ára

Alacsony forgalom mellett történelmi csúcsot döntött tegnap is a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit jegyző index, a BUX. A felfutást a vezető részvényekre irányuló délelőtti vételi nyomás okozta: az Egis árfolyama napközben elérte a 19 ezer forintos határt. A kereskedés vége előtt azonban már megkezdődött a profitrealizálás. Elemzők szerint egyre nagyobb esélye van a korrekciónak, amit a legtöbben még a hét vége előttre vártak. Növekedéssel zártak a legnagyobb európai piacok is, sőt a tokiói Nikkei 225 index is javult.

2005. 06. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan-lassan beérik az elemzők várakozása, ami nem más, minthogy nehezedik a korrekciós nyomás a magyar tőkepiacra. A tegnapi kereskedés során a BUX 18 883,40 pontig emelkedett, majd a délutáni profitrealizálók 18 740 pontra húzták viszsza. A még így is történelmi csúcsot döntő indexről a szakértők azt mondták, hogy a 19 ezer pont olyan lélektani határ, amit csoda lenne, ha az index egy lépcsőben át tudna lépni. Az elemzők egyúttal rámutattak, hogy tegnap délután már megindult a nyereség lefölözése, az aránylag alacsony, 10,8 milliárd forintos forgalom is azt mutatta, hogy fordul a trend, és gyengülésre kell majd rövidebb-hosszabb ideig spekulálni.
A nap nyertese a 387 millió forintos forgalmat bonyolító Fotex lett. A vezető részvények közül a négymilliárd forintnyi adás-vételt megélő OTP 1,3 százalékkal, a Mol és az MTelekom 0,8-0,8 százalékkal drágult. A Richter-papíroknál már megkezdődött a nyereség kivonása, a gyógyszergyártó részvényei 450 forinttal, 30 025 forintra gyengültek. A kiskapitalizációjú részvények sorából az FHB és a BorsodChem kurzusa tovább drágult, a jelzálogbank 19 forinttal, a vegyipari cég 30 forinttal erősödött. Gyengült a Rába, a Pannonplast és az Antenna Hungária (AH). Szakértők a műsorszórónál jelezték, hogy a cég privatizációjáról a napokban nem esett szó, ezért a műsorszóró részvényeit a nyári uborkaszezon miatt várhatóan nem mozgatják.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróval szemben erősödött, az eurót délután 247,10-247,20 forinton jegyezték, 30 fillérrel gyengébben az előző napi, 247,40-247,50 forintos árfolyamnál. Az euróval napközben 246,80–247,35 forint közötti sávban kereskedtek. A kereskedők beszámolói szerint gyenge volt a forgalom, és a kis likviditás miatt egy-egy megbízás is jelentősebb árfolyam-elmozdulást idézett elő.
Nem túl határozott növekedést produkáltak a nemzetközi tőkepiacok is, a befektetők főként a Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának kamatdöntése miatt ódzkodtak a részvények adás-vételétől. Elemzők szerint a tegnapi olajárgyengülés és az amerikai makrogazdasági adatok hatására Alan Greenspan, a Fed elnöke a kamatemelés mellett teheti le voksát.

Második Zwack-osztalék. A korábbi bejelentéssel megegyezően a Zwack Unicum Rt. tegnapi közgyűlése jóváhagyta a társaság igazgatóságának előterjesztését, amely a 2005. január 1-jétől március 31-ig tartó üzleti év adózott nyereségének felosztásáról szólt. A Zwack Unicum Rt. 160 millió forint osztalékot fizet, ami részvényenként 80 forintnak felel meg – erről döntött a társaság tegnapi közgyűlése, amely a tört üzleti évet zárta le. Az osztalék kifizetése 2005. szeptember 7-től e hónap 30-ig tart. A vállalat tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az üzleti éve április 1-jétől március 31-ig tart. A 2004. év után részvényenként 800 forintos osztalékot fizetett a cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.