Megindult egy lassú strukturális átterelődés az elmúlt időszakban a melegétkezési-utalványok irányába, hiszen míg a hidegutalványban részesülők száma csökkent, az előzőben részesülő dolgozók száma nem változott – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Ádler Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője. Mint mondta: az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés megbízásából készült tanulmány szerint az idei év elején a versenyszférában dolgozók 57 százaléka részesült hideg- és 11 százaléka melegétkezési-utalványban. A Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-felmérését alapul véve, a vállalati szférában 340 ezer munkavállaló kap meleg-, s mintegy 1,8 millió hidegétkezési-utalványt.
Megállapítható, hogy a melegétkezési-utalványok értéknövekedésének, illetve súlyarány-bővítésének lenne kedvező hatása, de máig ebből csak az első valósult meg. A hidegutalványokat csak pénzhelyettesítőként, az esélyegyenlőséget biztosító eszközként használják fel, például hipermarketekben levásárolják. A lakosság többsége – elsősorban anyagi okok miatt – idegenkedik a hétköznapi éttermi meleg ebédtől, s még mindig luxusnak tartja azt – mondja a kutatásfejlesztő.

Deák Dániel: A Pride nem a szabadságról szól, hatalmas globalista hálózat áll mögötte