Kamatot vágott az MNB

2005. 06. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap 0,25 százalékkal hét százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatot. Járai Zsigmond, az MNB elnöke azt nyilatkozta: a makrogazdasági folyamatok és kockázatok megvitatása után arra az elhatározásra jutottak, hogy az inflációs célok elérése érdekében jelenleg elegendő a 0,25 százalékos kamatvágás. Az euró 2010-es bevezetése kapcsán Járai Zsigmond kifejtette, hogy az igen optimista változat, de nem elérhetetlen cél. Azonban hónapról hónapra csökken az esélye annak, hogy Magyarország bevezethesse az eurót; egyre radikálisabb intézkedések kellenek, és előtte 2007-ben az ERM II-t is teljesítenünk kell. Csak abban az esetben lehetséges az euró bevezetése, ha az ország felkészült arra, hogy megtalálja az egyensúlyi árfolyamot. Versenyképessé kell tenni a gazdaságot és a kozmetikázás erre nem megfelelő eszköz – figyelmeztetett a bankelnök.
Járai az államháztartás helyzetéről elmondta: a kormány legutóbbi döntése, mégpedig az államháztartási tartalékban a 125 milliárd forint összeg zárolása nem okozott meglepetést a jegybanknak, az MNB szakértői már korábban azzal számoltak, hogy a hiánycél tartásához mielőbb szükség lesz a tartalék nagyobb részének zárolására. Járai aláhúzta azt is: az államháztartás átláthatósága nem nőtt az utóbbi időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.