Dolgozóinak harmadát készül elbocsátani a Gyulai Húskombinát Rt. – értesült a Magyar Nemzet. Martos Géza, a nagy hírű húsipari vállalat vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: azért döntöttek így, mert a vállalat már nem az első alkalommal zárta gazdálkodását eredménytelenül. Az erre vonatkozó modellszámítás után a cég vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy a fő veszteséget okozó sertésvágást és -darabolást – mivel emiatt veszteséges az értékesítés – megszünteti.
Lapunk érdeklődésére, hogy mekkora volt a vállalat vesztesége, a vezérigazgató nem közölt pontos adatokat, ugyanakkor annyit elárult, hogy a negatívum milliárdos nagyságrendű.
*
Martos Géza hangsúlyozta azt is, hogy nem befejezik, hanem felfüggesztik a vágási tevékenységet, ugyanakkor azt sem sem tartotta kizártnak, hogy amint a gazdasági környezet kedvezően alakul, ismét elindítják a vágóvonalat. Ennek ellenére a Gyulai Húskombinát 934 dolgozója közül a döntés mintegy 350 főt érint majd, azaz a munkavállalók mintegy harmadát elbocsátják. Hogy mikor, arra a vezérigazgató azt a válaszolta: a vonatkozó rendelkezések szerint fognak eljárni, és az elbocsátások nem egyszerre, hanem folyamatosan történnek.
A Gyulai Húskombinát Rt. mintegy 75 százalékban a nádudvari HAGE és NAGISZ Rt. tulajdona, közel 20 százalékban a Magyar– Amerikai Vállalkozási Alapítványé, a fennmaradó rész magánszemélyeké. Úgy tudjuk, a cég a tulajdonosi kört június 29-i rendkívüli közgyűlésen tájékoztatja, hogy mit kell tenni a jövő évi pozitív eredmény eléréséért s az évek óta tartó veszteséges gazdálkodás megszüntetéséért. Martos Gézát megkérdeztük arról is, hogyan oldják meg az alapanyag-ellátást. A vezérigazgató elmondta: a cég jelentős szárazáru-kapacitással rendelkezik, és ehhez komoly minőségbiztosítási rendszert is rendeltek, így saját alapanyag-beszerzést folytatnak, amelyet bérvágásban vágatnak le. A vezérigazgató hangsúlyozta: a gyulai kolbász nem készülhet a jövőben sem belga, sem dán sertésből, csak hazai alapanyagból.
Megtörhet a brazil csirkeexport. Azonosították azt a betegséget, amely miatt a brazil hatóságok kénytelenek voltak 17 000 arab csirkét levágatni Brazíliában. A Dow Jones jelentése szerint a Newcastle-betegség miatt kellett elpusztítani az állatokat. Igaz, a betegség hivatalos megerősítése egyelőre várat magára, s az Európai Bizottság várható reakciója sem ismeretes – tájékoztatta lapunkat a Baromfi Terméktanács (BT). A brazil mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az állatok vírusos fertőzése rendkívül alacsony szintű, s tulajdonképpen egyáltalán nem volt indokolt a beteg csirkék levágása. A hatóságok a fertőzött állatokon további vizsgálatokat végeznek más betegségek vonatkozásában is. Ugyanakkor az átvevő országok részéről a fertőzés jó indokul szolgálhat arra, hogy megvédjék saját baromfiiparukat a rendkívül versenyképes brazil exporttól – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Leonardo Soluguren, a brazil Celeres mezőgazdasági tanácsadó cég kukorica- és hústermékekben illetékes szakembere. Hozzátette: lehetséges, hogy egyes európai és ázsiai országok importzárlatot rendelnek el a brazil baromfihúsra, még ha egy rövid időszakra is, hogy az összimportot csökkentsék. Takács László, a BT igazgatója osztotta azt a véleményt, hogy az EU-nak kihasználva a lehetőséget lenne módja hatékonyabban fellépni baromfiipara védelmében. – Magyarországra nem érkezik jelentős mennyiségű brazil csirke, de az unióba igen, így az ott termelt baromfihús felesleg, a mi piacainkat is nyomja. Ha ezen lehetne enyhíteni, akkor nemcsak a hazai, hanem az export- lehetőségeink is bővülnének, és erősödhetne baromfiiparunk – tette hozzá.