Dolgozóinak harmadát készül elbocsátani a Gyulai Húskombinát Rt. – értesült a Magyar Nemzet. Martos Géza, a nagy hírű húsipari vállalat vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: azért döntöttek így, mert a vállalat már nem az első alkalommal zárta gazdálkodását eredménytelenül. Az erre vonatkozó modellszámítás után a cég vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy a fő veszteséget okozó sertésvágást és -darabolást – mivel emiatt veszteséges az értékesítés – megszünteti.
Lapunk érdeklődésére, hogy mekkora volt a vállalat vesztesége, a vezérigazgató nem közölt pontos adatokat, ugyanakkor annyit elárult, hogy a negatívum milliárdos nagyságrendű.
*
Martos Géza hangsúlyozta azt is, hogy nem befejezik, hanem felfüggesztik a vágási tevékenységet, ugyanakkor azt sem sem tartotta kizártnak, hogy amint a gazdasági környezet kedvezően alakul, ismét elindítják a vágóvonalat. Ennek ellenére a Gyulai Húskombinát 934 dolgozója közül a döntés mintegy 350 főt érint majd, azaz a munkavállalók mintegy harmadát elbocsátják. Hogy mikor, arra a vezérigazgató azt a válaszolta: a vonatkozó rendelkezések szerint fognak eljárni, és az elbocsátások nem egyszerre, hanem folyamatosan történnek.
A Gyulai Húskombinát Rt. mintegy 75 százalékban a nádudvari HAGE és NAGISZ Rt. tulajdona, közel 20 százalékban a Magyar– Amerikai Vállalkozási Alapítványé, a fennmaradó rész magánszemélyeké. Úgy tudjuk, a cég a tulajdonosi kört június 29-i rendkívüli közgyűlésen tájékoztatja, hogy mit kell tenni a jövő évi pozitív eredmény eléréséért s az évek óta tartó veszteséges gazdálkodás megszüntetéséért. Martos Gézát megkérdeztük arról is, hogyan oldják meg az alapanyag-ellátást. A vezérigazgató elmondta: a cég jelentős szárazáru-kapacitással rendelkezik, és ehhez komoly minőségbiztosítási rendszert is rendeltek, így saját alapanyag-beszerzést folytatnak, amelyet bérvágásban vágatnak le. A vezérigazgató hangsúlyozta: a gyulai kolbász nem készülhet a jövőben sem belga, sem dán sertésből, csak hazai alapanyagból.
Drónok hatoltak be a tiltott légtérbe
