Leépít a gyulai húsüzem

Megválik dolgozóinak harmadától a Gyulai Húskombinát. Az üzem nem zár be; saját beszerzésű alapanyagát „bérvágatja”, mert a híres gyulai kolbász nem készülhet importsertés húsából.

Nagy Ottó
2005. 06. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolgozóinak harmadát készül elbocsátani a Gyulai Húskombinát Rt. – értesült a Magyar Nemzet. Martos Géza, a nagy hírű húsipari vállalat vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: azért döntöttek így, mert a vállalat már nem az első alkalommal zárta gazdálkodását eredménytelenül. Az erre vonatkozó modellszámítás után a cég vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy a fő veszteséget okozó sertésvágást és -darabolást – mivel emiatt veszteséges az értékesítés – megszünteti.
Lapunk érdeklődésére, hogy mekkora volt a vállalat vesztesége, a vezérigazgató nem közölt pontos adatokat, ugyanakkor annyit elárult, hogy a negatívum milliárdos nagyságrendű.
*
Martos Géza hangsúlyozta azt is, hogy nem befejezik, hanem felfüggesztik a vágási tevékenységet, ugyanakkor azt sem sem tartotta kizártnak, hogy amint a gazdasági környezet kedvezően alakul, ismét elindítják a vágóvonalat. Ennek ellenére a Gyulai Húskombinát 934 dolgozója közül a döntés mintegy 350 főt érint majd, azaz a munkavállalók mintegy harmadát elbocsátják. Hogy mikor, arra a vezérigazgató azt a válaszolta: a vonatkozó rendelkezések szerint fognak eljárni, és az elbocsátások nem egyszerre, hanem folyamatosan történnek.
A Gyulai Húskombinát Rt. mintegy 75 százalékban a nádudvari HAGE és NAGISZ Rt. tulajdona, közel 20 százalékban a Magyar– Amerikai Vállalkozási Alapítványé, a fennmaradó rész magánszemélyeké. Úgy tudjuk, a cég a tulajdonosi kört június 29-i rendkívüli közgyűlésen tájékoztatja, hogy mit kell tenni a jövő évi pozitív eredmény eléréséért s az évek óta tartó veszteséges gazdálkodás megszüntetéséért. Martos Gézát megkérdeztük arról is, hogyan oldják meg az alapanyag-ellátást. A vezérigazgató elmondta: a cég jelentős szárazáru-kapacitással rendelkezik, és ehhez komoly minőségbiztosítási rendszert is rendeltek, így saját alapanyag-beszerzést folytatnak, amelyet bérvágásban vágatnak le. A vezérigazgató hangsúlyozta: a gyulai kolbász nem készülhet a jövőben sem belga, sem dán sertésből, csak hazai alapanyagból.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.