Kormányzati segítséget kérnek a pékek a talpon maradáshoz, enélkül ugyanis tömegesen mennek majd tönkre a kisebb vállalkozások. A sütödék legnagyobb problémája az, hogy képtelenek érvényesíteni szándékaikat a multinacionális üzletláncokkal szemben, melyek esetenként az önköltségi szint alá nyomják le az árakat. – Tavaly 56, az idei év első negyedévében 34 pékség ment tönkre Magyarországon – vázolta a helyzetet a Magyar Pékszövetség elnöke. Ilonka Boldizsár elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányfőt, illetve Gráf József földművelésügyi minisztert is levélben kérték fel arra, hogy üljön velük tárgyalóasztalhoz a versenysemlegesség kialakítása érdekében.
Ha a helyzet változatlan marad, Ilonka Boldizsár szerint a jelenleg működő mintegy 1300 pékség egyharmada már a közeljövőben bezárhat. Ez többek között azt jelenti, hogy hatezer szakember munkanélkülivé válik, s a kereskedelemből még inkább kiszorulnak majd a hagyományosan magas minőségű magyar sütőipari termékek. Az ágazat tehát sokszorosan nehéz helyzetben van.
*
Az energiaköltségre fokozottan érzékeny pékségek nem tudták beépíteni az év eleji áremelés okozta pluszköltséget az árakba. Időközben megdrágult a liszt, ezért a nullszaldós eredményhez is 10–15 százalékos kenyéráremelésre lenne szükség. Ezt az ország egyes részein, például az Alföldön elfogadták az üzletek, másutt, például Nyugat-Magyarországon azonban nem. A pékek és a kereskedők jelenleg is tárgyalnak, ám van olyan üzletlánc, amelyik emelés helyett az árak csökkentését várja el beszállítóitól.
Új termékkel, a hagyományos eljárással, kovásszal készített magyar kenyérrel venné fel a harcot a pékszövetség a szupermarketekben kapható – a sütödék szerint gyenge minőségű és sokszor adalékanyagokkal terhelt – kenyerek ellen. – Azt akarjuk, hogy olyan termék álljon a vásárlók rendelkezésére, ami adalékanyagok nélkül készül – állapította meg Ilonka Boldizsár. A szakma célja az igazi magyar kenyér megteremtése, ezzel szeretnék visszahódítani a vásárlókat a nagy áruházláncoktól, amelyekkel szemben a pékek nem tudják érvényesíteni áraikat.
A pékszövetség által elindított kezdeményezésből várhatóan nyár végén, ősz elején lesz valóság, mert az egységesen csomagolt és szeletelt terméket vagy az orosházi kenyérünnepen, vagy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon mutatják majd be. Magyar kenyeret csak a szövetséghez tartozó pékségek süthetnek, szigorú előírások mellett, de a kisebb boltokban, magyar tulajdonú áruházláncokban is kapható lesz majd a kovászos kenyér. A tervet támogatja a gabonaszövetség is – tudtuk meg Makay György főtitkártól, aki szerint a magyar lisztből, a régi módszerrel fele idő alatt elkészíthetők a sütőipari termékek. Az új kenyérrel a minőség kerülhet előtérbe, és erősödik más tényezőkkel szemben – állapította meg a szakember.

A megrázó felvétel után eltűnt a barátnőjét kegyetlenül megkínzó lány