Bár késnek az ehető gombák szaporodásához szükséges esőzések, de a gombaszezon májusban már elkezdődött – mondta lapunknak Kékedi Tibor gombaszakértő. Közölte: a piacokon árusított minden gombafajta mellett igazolólapnak kell bizonyítania, hogy nem mulasztották el a kötelező ellenőrzést, illetve hogy országosan árusítható. Ilyenkor már a kora nyári és nyári gombafajták rejtőznek az erdőkben és tisztásokon. Megtalálhatók közöttük a pereszkefélék, a vargányák, illetve a szegfű- és a sárga rókagomba is. Sok a mérgező fajta, mint például a gyilkos galóca, de a tinóruk és vargányák körében is akad, ami ha nem is halálos, de veszélyes lehet: például a sátán- vagy a gyökeres tinóru. A szakértő hangsúlyozta, hogy erőteljes hasonlóságuk okán több fajtának van mérgező párhuzamgombája is. Ilyenek a susulykafélék, amelyek a mezei szegfűgombával téveszthetők össze.
Kékedi Tibor figyelmeztetett arra is, hogy az ismerőstől kapott gombát vigyük el ellenőrzésre, ami általában ingyenes. Gombaszakértőt minden nagyobb piacon lehet találni, és hétvégeken a fővárosban két helyen is nyitva vannak az ellenőrző pontok 10-től 18 óráig. Ezek egyike a Bosnyák téri vásárcsarnok, a másik a Fehérvári úti piac. Otthon ne hagyjunk vizsgálatlan gombát, ilyenkor a gyűjtött vagy vásárolt teljes készletet be kell mutatni.
Ha mégis mérgezés ért valakit, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A galléros és bocskoros gombákat kerülni kell, még akkor is, ha vannak közöttük fogyasztható fajták, mert ezek a legveszélyesebbek – hangsúlyozta a szakértő.

Elképesztő, levegőbe repült egy autó az M1-esen