Vörösek, szőkék, csúcsborok

Jóféle bort kóstolni nem bűn – állapíthatták meg a pannonhalmi bormustra résztvevői a minap a monostorban tartott nívós és mérvadó rendezvényen. Az ország legjobb borai kerültek a nemzetközi zsűri elé az asztalokra. Az itt szerzett csúcsbor minősítés pedig már évek óta garancia az erkölcsi és a kereskedelmi sikerre. Az idén már megmérettek a pannonhalmi apátság legújabb borai is, mert több év munkájával sikerült újrateremteni az évszázados hagyományt.

Varga Attila
2005. 06. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannónia szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által már korábban elkezdett, de feledésbe merült borkultúrát. A monostor szerzeteseinek életét századokon át naponta kísérte a szőlő- és bortermesztés. Az 1900-as évek elején nagy keletje volt Pannonhalmán a helyben palackozott bornak. Máig őrzik itt azt az 1912-ből származó, főapáti pecséttel ellátott rajnai típusú palackot, amely talán egy komolyabb exporttétel egyik darabja lehetett. A második világháborút követő államosítás elpusztította a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borgazdaságot. A rendszerváltást követően, az elmúlt években elindult egy folyamat, amelynek köszönhetően Pannonhalma ma már a világ egyik legkorszerűbb borászatával rendelkezik. A főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. összefogásával feltámasztott borászat szakmai tanácsadója a közelmúltban tragikus autóbalesetben elhunyt Gál Tibor volt.
Liptai Zsolt főborásztól megtudtuk: olyan területeket vásároltak vissza, amelyek korábban is az apátsági birtokhoz tartoztak. Jelenleg ötvenkét hektár áll rendelkezésünkre, hogy az elkövetkezendő években megmutassák, korábban nem véletlenül volt nagy híre az apátsági boroknak. Most tizenöt hektár termő ültetvényen dolgoznak, 25–30 éves tőkékről szüretelnek. A talaj alapvetően meszes-löszös, barna erdőtalajos bemosódású. Elképzeléseik szerint a pinot noir lenne az apátság zászlósbora, a merlot–cabernet franc cuvée-vel pedig egy kis bordeaux-i színvilágot szeretnénk becsempészni a sorba. A nagy testű fehérborok közül egy chardonnay–pinot blanc házasítás képviseli majd a burgundi típusú, érlelt borok világát, a reduktív fehérborok között pedig továbbra is a Tricollis marad a birtokbor, már csak a neve miatt is: három domb. Ez a bor a mesebeli hármas számot idézi: három fajtából áll, összetevői pedig három különböző dűlőből származnak. A Martinus Cuvée pedig tisztelgés Pannonhalma védőszentje előtt, hiszen a legenda szerint itt, a Szent Márton-hegyen született a kereszténnyé lett római katona. Amíg a rendkívül modern, földdel fedett pincészetben járunk (tízezer köbméter földet hordtak el, majd az építés után vittek vissza rá), az apátság világörökség részét képező épületében a bírálók dolgoznak. Fele külföldi, a zsűribe többek közt olasz, spanyol, német, holland, lengyel és francia szakértők, például borújságírók és sommelierek érkeztek. Azt mondják, ez adja meg a rangját a mustrának, mert az ítészek ízélményeik alapján elviszik a magyar bor jó hírét külföldre. Emellett a bírálat is eltér a megszokottól. Itt nincsenek olyan bizottságok, amelyek egy asztalt körbeülve döntenek a borokról. Pannonhalmán egymás mögött ülnek a kóstolók, így nem látják egymás mimikáját, mozdulatait, nem befolyásolhatják egymást a döntésben. S kiderül az is: mintegy 255 bort neveztek be a Pannon Bormustrára, pontosabban 106 pincészet nevezte be összesen 122 vörös, 97 fehér és 36 édes nedűjét. – Ezek közül pontozással választják ki a húsz legjobb fehéret, a húsz legjobb vöröset és a tíz legjobb édeset. A legjobb ötven közé bekerült címkéjére rákerülhet a Pannon Bormustra emblémája. A tapasztalatok szerint ennek egyre nagyobb a marketingereje – tudom meg Kálmán Zsolttól, az egyik fő szervezőtől, a Gundel- pincészet vezetőjétől. Elárulja azt is, hogy a minőséget a szervezők a későbbiekben is ellenőrzik. Megvizsgálják a nyertes nedűk esetében, hogy a fogyasztó ugyanazt veheti-e meg a boltban, mint ami a versenyen a bírálók elé került.
A bormustrán most először a rendezvény egyik ötletgazdájának, Gál Tibornak az emlékére bikavérversenyt hirdettek, amelyre 43 bort neveztek be. A világszerte ismert egri szakember a pannonhalmi főapát főborásza és az apátsági pincészet szaktanácsadója volt, de idén Dél-Afrikában – ahol szintén tanácsadóként dolgozott – autóbalesetben életét vesztette.
A gyönyörű kilátással bíró borházi teraszon már a meghívott vendégek kóstolgatták a borokat: pirosat, vöröset, mélybordót, szőkét és szalmasárgát.
– Gondolhatják, hogy ma közvetlen környezetünkben nem olyan egyszerű és magától értetődő, hogy apátságunk újból megnyitotta pincészetét – kezdte ünnepi beszédét Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
– Az emberi emlékezet rövid: ami egykor, pontosabban 1945-ig természetesnek tűnt, azt ma mintha magyarázgatni kellene. Törekvésünk nem céloz mást, mint hogy az egész embert tartsuk szem előtt, és nekünk, keresztényeknek, akik a teljes embert akarjuk szolgálni, semmi sem idegen, ami emberi, ami humán. Embertársaink életében hiánycikk az ünnep. A bor az emberi ünneplés elengedhetetlen kelléke. Az ünnep ünnepélyes. Az igazi ünnep ráérős, nem kapkod, királyi nyugalommal bánik az idővel – jelentette ki Várszegi Asztrik. Közben többek között Bock-, Dúzsi-, Feind-, Heimann-, Légli-, Gere-, Csányi-, Vylyan- és pannonhalmi borokat kóstol a publikum.
Ezt követően világhírű borászok, borszakértők, szakírók lépnek az emelvényre, s kiderül, hogy melyek lettek az év csúcsborai. Kihirdették az ország 50 csúcsborát, valamint megválasztották a Grand Prix győztesét. A VI. Pannon Bormustrát követően e hét végén rendezik meg Budapesten az V. Pannon Bországgyűlést. Helyszíne a Vajdahunyadvár és környéke lesz, a Kós Károly sétánytól a Petőfi Csarnokig terjedő nagy rétig. Ismét alkalom az ünnepre.



Pannonhalmi Rajnai Rizling. A borvidék meszes-löszös talaja és a klimatikus viszonyok lehetővé teszik az abszolút fajtajelleges rajnai elkészítését. A rajnai rizling a pannonhalmi borvidék egyik olyan szőlőfajtája, amely a legrégebbi időktől megjelenik a környék szinte valamennyi ültetevényén.
*
Pannonhalmi Tricollis Cuvée. A mesebeli hármas szám uralja ezt a bort: három domb (Tricollis), három dűlő (Packalló, Nyúl, Nyalka), három fajta (olaszrizling, rajnai rizling, fűszeres tramini). A nagy múltú Pannonhalmi Főapátság Pincéjében az 1900-as évek elején egyszer már forgalomba hoztak Tricollis névre hallgató bort. Ez a hagyomány most a pincészettel együtt éledt újra. A szőlő egész fürtjét kíméletesen préselték, ülepítés után irányított erjesztésen esett át, majd hosszú finomseprős érlelés következett, hogy kibontakozhassanak a bort jellemző gazdag aromaanyagok.
*
Pannonhalmi Chardonnay. Új fahordóban erjesztett egy évig érlelt. Egzotikus gyümölcsökre emlékeztető illata, zamata van. Vajas, krémes jellegű harmonikus fehérbor.
*
Pannonhalmi Tramini. A tramini készítése során az egyik kulcsmomentuma, hogy a bogyózott és roppantott alapanyagot gyorsan lehűtik, és 5 celsius fok körül, akár 24 óránál tovább is héjon áztatják, gyakorlatilag kénezés nélkül. Száraz, fűszeres, telt és zamatos nedűvel találkozhatunk a tramini ízlelésekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.