Erős a magyar forint

Elemzői várakozásokkal megegyezően alakultak a pesti tőkepiaci események tegnap; a pénteki korrekciót követve a hét újabb csúcsdöntéssel indult, a BUX 20 168,05 ponton zárt, ami 308,05 pontos növekedésnek felelt meg. A nyertes az Egis lett, de jól szerepeltek a vezető részvények és a gépgyártók is. Az elemzők továbbra is a hirtelen túlértékeltségtől tartanak, és a húszezer pont feletti határt már túlzónak nevezik.

2005. 07. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl magas forgalom mellett történelmi csúcsot döntött a BUX. A nyitáskor már előző szintje felett álló index egyre magasabbra emelkedett zárás előtt:
20 200 ponton is állt a börze indikátora, de a kereskedés végén jelentkező eladási igény 20 168,05 pontra mérsékelte a BUX-ot, ami 308,05 pontos növekedésnek felelt meg. Elemzők szerint a következő napokban tovább javulhat az index, de arra kell számítani, hogy a húszezer pontos határ feletti szint nem lesz tartós. Szakértők a vállalatok árfolyamában bekövetkezett, túlzottan nagy felértékelődéssel magyarázták a várható visszacsúszást.
A 11,79 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét – 5,97 milliárd forintot – a 400 forinttal dráguló és zárócsúcsot döntő Molra kötötték. A vezető részvények a stagnáló MTelekom kivételével erősödtek. Az OTP 125 forinttal, a Richter 375 forinttal erősödött. Kimagasló teljesítményt nyújtott az Egis, a Synergon, a BorsodChem és a Nabi. A gépgyártók közül a Rába is erősödött, de a Nabinak sikerült nagyobb megugrást produkálnia. A Nabi erősödését a 33 millió dollár értékű megrendelés indukálta. A buszgyártó cég közölte, hogy két új amerikai megrendelést kapott, öszszesen 80 autóbusz jövő évi szállítására. A kaliforniai Foothill Transit 42 földgázmeghajtású városi autóbuszt rendelt megközelítőleg 16 millió dollár értékben, míg a mesai regionális közlekedési vállalat két különböző autóbusztípust vásárolt 17 millió dollár értékben. A bankközi devizapiacon a forint–euró kurzusa szinte alig-alig mozdult meg: az euró 245,50 és 245,60 forint között mozgott, ami 0,10 forint körüli gyengülésnek felelt meg.
Optimista hangulat alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon is. A vállalati hírek következtében a befektetők könnyű vásárlásokkal emelték meg a részvénymutatók értékeit. A Vodafone eredményei és a Teva felvásárlási ajánlata a vételi oldal határozott erősödését okozta.

Csúcsra tör a BUX. Bő hat hónappal azután, hogy 2005. január 12-én 15 000 pont felett zárta a kereskedést, ma a BUX index története újabb mérföldkőhöz érkezett, miután az index 20 168 ponttal minden idők legmagasabb záróértékét produkálta. A csúcsdöntés kiváltó okai között elsőként kell megemlíteni a kiváló vállalati teljesítményeket, valamint a magas kockázati éhséget a világ tőkepiacain, melynek eredménye a feltörekvő piacokra áramló nagymennyiségű tőke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.