Bőzsöny Ferenc megszól a csopaki Dobó vendéglő gesztenyefái alatt, mert hiányos a fröccstudományom. Rendben van, mondom, belátom, kis nagyfröccsről, Balog-fröccsről, Papi-fröccsről még nem hallottam. Gyöngyök a poharaink falán. Pincehideg a csopaki vörös földön termett rizling. Megnyugtatón pisszen a szóda: a kis nagyfröccs neve magáért beszél, másfél deci borhoz másfél deci szódát öntünk. Öntenénk, ha a társaság nem a Balog-fröccs mellett döntene: a hőségben az egy bor-három szóda változat jobban üdít. Nevét Szakáll Norbertről kapta, a Vylyan borászáról, akit itt történetesen csak Balog bácsinak hívnak. Dobó Dávid, a gazda egyik fia úgy tartja, hogy a fröccs kiemeli a bor hibáit. Szódával elmegy – mondja a kevésbé reményteli dolgokra a magyar, erre most megtudjuk, hogy Jedlik Ányos szódája nemcsak felmutatja, de meg is morogja a bor csalafintaságait.
Állanak a gesztenyelevelek. Magunkba merülve ülünk. Még a legyek is pihennek. Épp csak ujjnyi bor jut a háromdecis pohárba, teletöltve sok szódával – Ajtósi atya, Csopak plébánosa mutatja be a róla elnevezett fröccsöt. És milyen igaza van, az ujjnyi bort, a „Papi-fröcscsöt” még a rendőrök is elnézik. Verejtékezünk. A végére már csak a Krúdy által emlegetett színészfröccs marad: két deci szóda, de az is gyorsan.
Magyar Nemzet-est. Balatonfüreden és Csopakon csütörtök este Mádl Ferenc, Bóka István füredi polgármester és Kristóf Attila köszöntőjével megkezdődött a lapunk és a Hír TV által támogatott Balatoni hal- és borünnep. Ma este nyolc óra után Magyar Nemzet-estet tartanak a csopaki Dobó vendéglőben. A beszélgetést Kristóf Attila vezeti, vendégek Stefka István és Ugró Miklós.