Ismét csúcson a BUX

Átlépte, majd zárásra visszacsúszott a BUX kurzusa a 20 ezer pontos álomhatár alá, de még így is történelmi csúcson zárt. A kedvező hangulat és a befektetői környezet is a BUX növekedését segítette, az index már a kereskedés elején 20 155 pontra emelkedett és onnan csúszott vissza. A vezető részvények közül a Mol és az OTP ára drágult, míg az MTelekom és a Richter kurzusa gyengült. Tőzsdezárás után közölte az Antenna Hungária (AH), hogy a mai napra részvényeinek kereskedését felfüggesztették, az indokolás a privatizációs döntést nevezte meg, az AH-papírokkal tegnap 4900 forinton is kereskedtek.

2005. 07. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező hangulat, 14 milliárd forintos forgalom és történelmi csúcsot döntő BUX – így zárták a tegnapi pesti kereskedést a brókerek. A reggel 20 155 pontig emelkedő index lassú erózióval csúszott egyre lejjebb, de a nap zárásakor a BUX még így is javában pluszban, 19 975,04 ponton lépett a partvonalon túlra. Szakértők jelezték, hogy a csekély 50,82 pontos nyereség és a tőzsdemutató lassú csökkenése azt jelezte, hogy akár korrekcióra is lehet a napokban számítani. Emelkedéssel zárta a napot és egyben a javuló trendet erősítette a Mol és az OTP, a banki papírok 53 ponttal, az olajipari részvények 200 forinttal erősödtek. A kereskedés nagyobbik részében az MTelekom 916 forintig drágult, de végül 900 forinton, 3 forintot csökkenve zárt. A Richter és az Egis kurzusa is lefelé mozgott, sőt 2,55 százalékkal gyengült a Synergon és 2,43 százalékkal mérséklődött a BorsodChem ára is.
A BÉT zárását követve az Antenna Hungária olyan közleményt tett közzé, amelyben a cég és a tőzsde tudatta a befektetőkkel és a piac szereplőivel, hogy a mai napra a műsorszóró részvényeinek tőzsdei kereskedését felfüggesztették. Az indoklás szerint az AH, mint kibocsátó 2005. július 20-án arról tájékoztatta a tőzsdét, hogy az ÁPV Rt. 2005. július 21-én igazgatósági ülést tart, amelyen döntenek a műsorszóró privatizációs pályázatának eredményéről. Korábban elemzők arról találgattak, hogy a három érvényes pályázat közül kinek sikerült a legkedvezőbbet ajánlania az AH 75 százalék plusz 1 részvényért. A három pályázó – a svájci Swisscom, az osztrák ORF és az ausztrál Macquaire – közül választ az ÁPV Rt. Szakértők szerint vagy a Swisscom, vagy az ORF a nyertes. Elemzők szerint a Swisscom a befutó, erről a svájci lapok már a hét elején is cikkeztek. Az ÁPV a döntés meghozatala során nemcsak az ajánlott árat, hanem azt is méri, hogy a vevő szakmaisága megfelel-e a követelményeknek. Tegnap sem a vevő személye, sem a vételár nem volt ismert, de a legtöbb elemző 5050–5300 forint közötti részvényenkénti árat saccolt meg. A vételi ár azért nem mindegy, mert a még 25 százalékos közkézen forgó részvényekre a privatizációs árat vagy annál magasabbat kell majd kínálni.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama alig-alig mozdult, de a tőzsdezárást követve az eurót 245,76–246,05 forint között jegyezték, ami 0,30 forintos változásnak felelt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.