Javult az MTelekom

Péntekre várták, viszont csak tegnap érkezett meg a BÉT-re a gyengülési hullám: a pesti tőzsde fittyet hányt a nemzetközi tőkepiaci eseményekre, és korrekcióval kezdte a hetet. Az elemzők elmondták, hogy a Mol- és az OTP-papírokban történt eladói nyomás hatására csökkent a magyar indikátor értéke. Pesten a legnagyobb növekedést az MTelekom produkálta 1,75 százalékos megugrásával. Nyugat-Európában és a tengerentúlon a magyar piaci iránnyal ellentétes árfolyammozgások alakultak ki, az olajárak csökkenése és a befektetői optimizmus egy-két százalék körüli javulást hozott a világ tőkepiacain. A bankközi devizapiacon a forint enyhén erősödött.

2005. 07. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a várt időben, de az elemzők által megjósolt 19 500 pont körül korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A hét csökkenéssel kezdődött, a BUX nyitáskor még javában pluszt mutatott, majd a trend gyors ütemben váltott. A BUX-ot a negatív irány szinte a kereskedés teljes hosszában végigkísérte. Napi mélypontját 19 199 ponton érte el, ezt a szintet zárás előtt két órával érintette az indikátor, amely pontról nagyon már nem tudott elrugaszkodni.
A napi legalacsonyabb értéknél 17 ponttal jobban, a szombatinál viszont 231,17 ponttal rosszabban, 19 216,34 ponton zárt a BUX. A visszaesést főként a Mol- és az OTP-papírok korrekciója okozta. A tőzsde forgalma árfolyamértéken számítva alig haladta meg a 10,1 milliárd forintot, ebből négymilliárdot az OTP-papírokra, 3,2 milliárdot a Mol részvényeire kötöttek.
A vezető részvényeknél jelentkező megosztottság nem egyenlítődött ki, a javuló MTelekom 1,75 százalékkal, a szintén erősödő Richter 0,08 százalékkal próbálta ellensúlyozni a Mol 2,68 százalékos és az OTP 1,96 százalékos beesését. Lefelé mozgott a TVK, a BorsodChem, az Antenna Hungária és az FHB is, sőt az Egis ára sem tudta követni a minimálisan dráguló Richter növekedését. Elemzők jelezték, hogy a tegnapi napon a befektetők nem voltak túl aktívak: a héten megjelenő makrogazdasági adatokra figyeltek, s a nyári szabadságolások is elkezdődtek, ami alacsony forgalmat indukált a piacokon.
Tegnap a Brau Union Rt. jelezte, hogy kérelmezte a Budapesti Értéktőzsde Rt.-nél részvényeinek tőzsdei kivezetését és terméklistáról való törlését. A Brau Union elsőbbségi részvényeivel utoljára július 13-án lehet kereskedni. A soproni sörtársaság főtulajdonosa, a Heineken-csoporthoz tartozó és a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-ben 99,15 százalék szavazati joggal rendelkező Brau Immobilien GmbH tőzsdei vételi ajánlatot tett, amely július 1-jén lezárult. Az ajánlattevő július 7-én igazolta, hogy az ajánlatot elfogadóknak kifizette a részvények ellenértékét, így a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója határozott a Brau-részvények törléséről. Hasonló döntést hozott a Zalakerámia igazgatósága is azzal a különbséggel, hogy a kerámiagyártó céget a főtulajdonos, a Lasselsberger Kft. zártkörűvé alakítja, ami automatikus tőzsdei kivezetést eredményez.
A zártkörűvé tétel előtt a Lasselsberger 2350 forintot fizet a még közkézen forgó Zalakerámia-részvényekért. A bankközi devizapiacon a forint erősödött, az eurót 247,05–247,35 forinton jegyezték, ami csupán 0,35 forinttal volt gyengébb pénteki értékénél. A piacon eseménytelen és alacsony forgalmú kereskedésről számoltak be a kereskedők, az euró a 246,90–247,40 forint közötti szűk sávban változott – írta az MTI–Eco.
A kelet-európai térség tőzsdéi változatos képet mutattak, az orosz RTS és a cseh PX erősödött, míg a varsói WIG minimálisan, 0,1 százalékkal csökkent. Határozott irány alakult ki viszont a nyugat-európai és az amerikai parketteken, a befektetők a Dennis hurrikán hatásait figyelve optimistán vásárolták a részvényeket. Tokióban a Nikkei 225 index is javulóban volt, mivel a japán vezető részvények körül megjelentek a vevők. A fejlett elektronikai cikkeket gyártó és a technológiai szektor mellett a gyengülő olajáraknak köszönhetően a vegyipari cégek is drágulhattak. A 225 részvény indikátora 0,94 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.