Jelentések előtt

Tegnap a pesti tőzsdén a BUX pörgött, újabb csúcsokat döntögetett; a tőkepiaci indikátor 20 294 pontig emelkedett, majd <br/>20 254,73 ponton zárt, ami 86,68 pontos növekedésnek felelt meg. A nap nyertese az Émász lett 5,2 százalékos javulásával, de jelentős növekedést produkált a TVK, a Pannonplast, az Egis és a Fotex is. Elemzők szerint a piac a második negyedéves gyorsjelentésekre kezd összpontosítani, ezzel volt magyarázható a 14,225 milliárd forintos forgalom is. A bankközi devizapiacon a forint árfolyamát rövid időre gyengítették az euróban jelentkező vételi nyomások, de ez az irányzat nem tartott sokáig. A nemzetközi tőkepiacok trendje a pesti tőzsdei folyamattal ellentétesen alakul. Ennek hátterében az áll, hogy a befektetők pesszimisták a publikálás előtt álló vállalati jelentések kapcsán.

2005. 07. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs új a nap alatt – nyilatkozták a befektetők azután, hogy a BUX árfolyama újabb történelmi csúcsot döntött. A nyitáskor 20 300 pont közelébe ugró BUX-ból hamar elfogyott a lendület és gyengülni kezdett. A tőzsdei index a kiugrást követve sokáig szűk 20 200–20 280 pont között ingadozott. Záráskor a hazai árfolyammutató 20 254,73 ponton állapodott meg, amely 86,68 pontos növekedésnek felelt meg. A 14,225 milliárd forintos forgalom és a napközbeni hezitálás, valamint a záráskor jelentkező eladói oldali nyomás azt mutatta, hogy a napokban keletkezett növekedési hullám nem tartható sokáig. A nap nyertese az Émász lett 5,22 százalékos drágulásával. A vezető részvények árfolyamai nem túl nagy emelkedést jeleztek, az 1,24 százalékkal erősödő Richter és a 0,99 százalékkal javuló Mol vezette a piacot, az MTelekom ára gyengült, az OTP-é viszont 0,13 százalékkal értékelődött fel. A Mol ezzel a növekedéssel mindenkori legmagasabb záróárán fejezte be a napot.
Elemzők jelezték, hogy a héten induló gyorsjelentési szezon miatt a piac lassan a negyedéves eredményekre koncentrál. Az első eredményt várhatóan a Richter publikálja, amelytől a szakértők 10,3 százalékos árbevétel-növekedést és ötszázalékos üzemi profit- bővülést várnak. Az adózott eredmény soron 2,6 százalékos növekedéssel 10,3 milliárd forint profitot valószínűsítenek az elemzők – írta a portfolio.hu. A kisforgalmú és erősödő részvények sorából a Fotex, a TVK, az Egis és a Pannonplast volt érdemes kiemelésre. A bankközi devizapiacon napközben gyengült a hazai fizetőeszköz az euróhoz viszonyítva, de ez a trend nem volt tartós, a BUX zárásakor már az euró hétfői értékén állt. A forintban bekövetkezett napközbeni fordulatot az elemzők akként aposztrofálták, hogy várhatóan a BÉT-en megjelenő tőke egy részének kivonása okozta a forint pillanatnyi gyengülését. Az olcsó euró a befektetőket arra ösztönzi, hogy a meglévő pénzeszközeiket a devizapiacon is megforgassák.
Tokióban a Nikkei 225 index 0,21 százalékkal gyengült; a befektetők pesszimisták a publikálás előtt álló vállalati hírek ügyében. A vezető európai piacokon, viszont részben az egyszerű nyereség lefölözése okozta a beesést, de az Infineon eredménye miatt sem voltak kifejezetten boldogok a befektetők. Az Infineon félvezető áramkört gyártó cég közölte, hogy a vártnál nagyobb üzemieredmény-szintű veszteséggel zárta pénzügyi évének harmadik negyedét. A negyedik negyedévre viszont bizakodó előrejelzést tett. A negyedév 1,6 milliárd eurós forgalma 16 százalékkal maradt el az előző évitől, és közel azonos volt az előző negyedévivel. Az adózott eredmény 240 millió euró veszteség lett az előző negyedévi 114 milliós veszteség után. Az eredményadat egy müncheni üzem bezárásával kapcsolatban teherként jelentkező 81 millió euró egyszeri tételt is magában foglal – írta az MTI–Eco.
Lefelé mozogtak nyitáskor a tengerentúli árfolyamok is, de a kedvező Verzion- és Texas Instruments-eredmények később növekedésre ösztönözték a mutatókat. A Verzion, a legnagyobb amerikai távközlési cég jelezte, hogy a második negyedévben 2,11 milliárd dollárra, részvényenként 0,75 dollárra nőtt az adózott eredménye, az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollárhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.