Kitört a pesti index

Kétnapos korrekció után a BUX tegnap újból nekifutott a húszezer pontos álomhatárnak, de végül csak történelmi csúcsot tudott dönteni az index. A 19 938,95 pontos napi csúcs és a <br/>19 924,22 pontos történelmi rekord azt jelzi, hogy a befektetők optimisták, a magyar részvények árában további növekedési lehetőséget látnak. A BUX növekedésével párhuzamosan a forint is erősödött az euróval szemben.

2005. 07. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

T örténelmi rekordot döntött a BUX árfolyama nem túl magas, 11,7 milliárd forintos forgalom mellett. A csúcsot az index napközben is megdöntötte, majd a nap végén mindenkori legmagasabb értékén zárt. A nyolcpontos emelkedéssel nyitó és napközben egy pici csökkenést is produkáló BUX tartós emelkedést mutatott fel. Szinte egyhuzamban emelkedett az index, míg nem el nem érte a 19 938,55 pontos csúcsot. A napközben elért szinttől a zárásig a magyar tőzsdemutató némileg korrigált, de még így is 382,70 ponttal előző szintje felett, 19 924,22 ponton lépett át a partvonalon túlra.
Az alacsony forgalom nem jelenti azt, hogy a részvények ára nem tud növekedni. A tegnapi kereskedés és a BUX növekedésének előremozdítója a 4,4 milliárd forintos forgalmú és 3,2 százalékkal dráguló OTP volt. A banki részvényekre hatást gyakorolt az Euromoney minősítése, amelyből kiderült, hogy az OTP a hazai bankszektor legjobbja. Növekedéssel zárt még a Mol, az MTelekom és a Richter is. Az olajipari cég részvényei 0,54, a távközlési papírok 1,46 százalékkal, a gyógyszergyáriak 505 forinttal értékelődtek fel.
A kis forgalmú papírok sorából a 16,1 százalékkal javuló econet.hu és az 5,5 százalékkal dráguló BorsodChem, valamint a 250 forint növekedéssel záró Egis volt kiemelhető. Az Egis 20 400 forinton lépett át a partvonalon túlra. Az elemzők úgy vélték, hogy a tegnapi kereskedés során az alacsony likviditást a nyári szabadságolások okozták, a befektetőket csupán a blue chipek érdekelték.
A bankközi devizapiacon tovább erősödött a forint. Az eurót 246,25–246,45 forint között jegyezték, ami 0,20 forinttal volt alacsonyabb hétfői értékénél. A kereskedők a devizapiacon is alacsony forgalomról számoltak be, amit a nyáron szokásos kisebb piaci részvétel mellett többoldalú várakozással is magyaráztak a piacon. A nemzetközi piacon erősödő dollárral délután 205,80-206,00 forinton kereskedtek, több mint másfél forinttal erősebben a 204,25-204,30 forintos korábbi árfolyamnál.
Optimista hangulatban folyt a nemzetközi tőkepiacokon is a kereskedés. A DAX fél százalékkal erősödött, az FTSE viszont minimális gyengülést mutatott. A német piacon a Münchener Rück és az Infineon drágulása volt meghatározó, míg a brit tőzsdén a HSBC, a Vodafone és a British Petrol drágulása segítette az indexet. A tengerentúlon a Lucent Technologies csökkenő nyeresége, a Hewlett Packard munkaerő-leépítési tervei és a Ford jó eredménye volt meghatározó. A változatos vállalati hírek jelentős kilengéseket okoztak a Wall Streeten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.