Korrekció történt

Eljött az igazság pillanata: a BUX enyhe korrekcióval zárta tegnap a kereskedést. A magasnak ugyan nem nevezhető, 22 milliárd forintos forgalom és a jobbára csökkenő árú vezető részvények azt mutatták, hogy a piac valóban fordulóban volt. A nap nyertese a Pannonplast lett, míg a legrosszabbul a Synergon teljesített. A Mol ára történelmi csúcsra emelkedett, mivel olyan információk jelentek meg, hogy a gázüzletág eladását jóváhagyja a héten az EU. Elemzők szerint bizonytalan a következő napok irányvonala, mivel a nemzetközi parketteken sem tudott határozott trend kialakulni, így a BÉT-re sem lehet megjósolni semmit. A bankközi devizapiacon kissé gyengült a forint az euróval szemben. Iránytalanság, a befektetők visszafogottsága jellemezte a nemzetközi tőkepiacokat is.

2005. 07. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntekre várták az elemzők a korrekciót, de az akkor még váratott magára, viszont tegnap a BUX 123,49 pontnyit hanyatlott, ami egyben a profitkivonás első jele volt. A magyar tőzsdemutató már nyitáskor csökkenést jelzett, majd a veszteségét tovább növelte. Néhány javítási próbálkozást követve az index megadta magát az eladói nyomásnak, s 19 123 pontig zuhant. Már korábban jelezték az elemzők, hogy a 19 ezer pontos határ olyan szint, ahol a befektetők programozott (már előre megtett) ajánlataikkal leronthatják a piac növekedését, de hasonlóan a vezető részvények árfolyamai is korlátot szabtak. Ennek ugyan ellentmondott a Mol árfolyamának tegnapi emelkedése, de a trend azt mutatta, hogy a Richter esetében a 32 ezer forintos határ is egy sokáig ostromolható szint lehet.
Átlagos, 22 milliárd forintos forgalom mellett folyt tegnap a pesti kereskedés, a vezető részvények közül a legnagyobb érdeklődés (11 milliárd forintnyi) a 95 forinttal dráguló Mol iránt jelentkezett. Az olajipari papírok árfolyamát az a pletyka mozgatta, hogy a gázüzletág eladását az Európai Unió kartellügyi hivatala várhatóan jóváhagyja. Amennyiben igent mond a brüsszeli hatóság, a Mol kurzusa akár a 18 ezer forintos határt is átlépheti. Hatott a Molra az olajár emelkedése is: szakértők szerint egy újabb drágulási hullám akár 60 dolláros hordónkénti ár fölé is lódíthatja a folyékony arany árát, ami az olajipari szektor számára igen kedvező lehet.
A Mol drágulásával ellentétben az OTP 100 forinttal, a Richter 395 forinttal, az MTelekom 10 forinttal gyengült. Lefelé mozgott a legtöbb kis forgalmú részvény is: a TVK 60 forinttal, a Rába 10 forinttal, az Egis 195 forinttal lett olcsóbb. Az Antenna Hungária 5 forinttal, az FHB 3 forinttal javított hétfői árán. A nap vesztese a Synergon lett 2,26 százalékos zuhanásával.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben minimálisan gyengült. A BÉT zárásakor az eurót 247,50–247,60 forinton jegyezték, szemben a hétfői 247,05–247,15 forintos árral. Az üzletkötők alacsony fogalomról számoltak be. A régió valutái iránt alig volt érdeklődés, a nemzetközi piacokon az euró/dollár mozgását kísérte kitüntetett figyelem. A portfolio.hu információi szerint egy nagyobb amerikai bank jelentős forintpozíciót zárt ma a piacon (eladás), illetve a zloty is húzta a magyar fizetőeszközt a gyengülés irányába. A forint azonban összességében csak kisebb gyengüléseket mutatott a nap során, a vételi erők ellensúlyozni tudták a nyomást.
Iránytalanság jelentkezett tegnap a nemzetközi tőkepiacokon, a Nikkei minimális mértékben gyengült, ezzel szemben a DAX 0,43 százalékkal csökkent, függetlenül attól, hogy a Lufthansa megkapta az uniós jóváhagyást a Swiss átvételéhez. A londoni FTSE szembe tudott menni a gyengülő irányzatokkal, s negyed százalék körüli növekedéssel zárt. A brit piacra hatást gyakorolt a héten először kinyitó amerikai börzék, amelyek jelentős megugrásokkal kezdtek.
A tengerentúlon a vállalati hírek és a dráguló olajár miatt a befektetők optimista hangulatban kezdték a heti kereskedést. Bár nyitás előtt a határidős részvénymutatók gyengülést jósoltak, az olajár minden problémát megoldott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.