Most India a favorit

Magas nyereségre és biztonságos befektetésekre áhítozik a legtöbb befektető, de vannak olyan kockázatot felvállaló társaságok, amelyek hajlandók még kiaknázatlan és ingoványos területeken is elhelyezni invesztícióikat. Az ingoványos jelző ebben az esetben nemcsak országkockázatot, hanem befektetési területen jelentkező bizonytalanságot is jelenthet. A stratégiák helyes megválasztása, az invesztíció helyes irányba történő elhelyezése mellett komoly kockázatot is fel kell vállalniuk az új piacokra lépő befektetőknek.

2005. 07. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors és nagy mennyiségű pénz áramlik már lassan két éve Európa balkáni részébe és Délkelet-Ázsiába – ez a tőke a kelet-közép-európai régióból szivárog el. A befektetők folyamatosan kiértékelik tőkéik megtérülési rátáját, s azok a társaságok, amelyek nem a hagyományos iparágakba (acélipar, mezőgazdaság, járműipar) fektetnek, lassan kivonulnak az újonnan csatlakozott uniós országokból. Míg néhány éve a nagy lehetőségek hazája Kína és Kelet-Európa volt, addig mára ez a trend megfordult. A kockázati tőke ma Európán belül a balkáni térségben, Bulgáriában, Albániában, Törökországban, míg az ázsiai kontinensen Indiában jelenik meg.
A kockázati tőke általában új, tőzsdén még nem jegyzett vállalatok számára nyújtott tőkebefektetés, amelynek célja az, hogy elindítsa a vállalkozást, illetve támogassa annak fejlődését. Az ilyen tőkebefektetés további banki finanszírozás biztosítását segíti elő, s olcsó finanszírozási forrásnak számít a vállalkozás első szakaszában, mivel osztalékot nem kell fizetni addig, amíg a vállalkozás nem termel nyereséget. A kockázatitőke-befektetők nemcsak pénzt adnak, hanem vezetési és ipari ismereteket is biztosítanak az általuk finanszírozott vállalkozásoknak.
Elemzők szerint a legnagyobb kockázatot az Albániában befektetni szándékozók vállalják fel, míg Bulgária és Törökország, valamint India is csak ezek után következik. Az alacsony iparági kockázatokat és magas megtérülést hozó, 2–5 éves befektetéseket nyújtó lehetőségeket tekintve viszont ma India a nyerő.
Az egy hete Barcelonában tartott befektetési konferencián az elemzők elmondták, hogy a balkáni térségbe érkező magán- és kockázati tőke megtérülési rátája sokkal magasabb, mint az EU-ba újonnan belépőké. Az elemzők rövid és középtávú befektetések számára már nem ajánlják Lengyelországot és Magyarországot sem. Befektetési szektorokat tekintve viszont még mindig az informatika, a távközlés, az infrastrukturális iparágak a vonzóak.
A European Private Equity& Venture Capital Association (EVCA), a Thomson Venture Economics és a PricewaterhouseCoopers által elkészített 2004-es európai magántőke-felmérés szerint közel tízmilliárd euróval több tőkét fektettek be, mint amennyit bevontak. Az év első negyedében az EVCA szerint 9,5 százalékkal nőtt az európai kockázati és magántőke-befektetések értéke, mint a tavalyi esztendő utolsó negyedében.
Elemzők véleménye szerint a következő években, az indiai lehetőségek kiaknázását követve Afrika egyes részein jelenhet meg kockázati tőke. A szakértők egyúttal rámutattak arra is, hogy az afrikai befektetések elsősorban Észak- és Nyugat-Afrikában történhetnek

Jobbak a csehek és a lengyelek. Az Ernst&Young (E&Y) kutatása a nemzetközi vállalatvezetők véleményére alapozva arra mutatott rá, hogy a világ legvonzóbb befektetési terepei között a tizedik Magyarországot már Lengyelország mellett Cseh- és Oroszország is megelőzi – írta portfolio.hu. Több fontos szempont esetében a vállalatvezetői válaszok alapján az első öt ország rangsorát állították össze az E&Y munkatársai, s ezek egyikén sem szerepelünk. Ilyenek például (érthető módon) a hazai piac nagyságát mutató ötös rangsor (itt Lengyelország szerepel), az azonban már elgondolkodtató, hogy a helyi munkaerő minőségét, illetve a munkaerő-piaci szabályozás rugalmasságát tekintve Magyarország nem került be az első öt közé (ez utóbbi tényezőt a vállalatvezetők sokkal kedvezőbbnek értékelték Lengyelországban és Csehországban, amelyek a 2., illetve a 3. helyen szerepelnek).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.