Sörnek bizonyult az az ital, amelyet egy amerikai italkészítő üzem alkalmazottja egy kilencezer éves kínai recept alapján készített el – írta az Ananova hírügynökség.
A delewarei Dogfish Head gyárban dolgozó Sam Calagione a receptet egy archeológustól kapta, aki vegyelemzésnek vetette alá a kőkorszaki észak-kínai falu romjai között talált agyagkorsó tartalmát. Az elemzés azt mutatta, hogy a korsó fenekére tapadt üledék rizs, méz, szőlő és galagonya keveréke. Ez az együttes arra utalt, hogy alkoholtartalmú ital volt valaha a korsóban, de az összetételét analizáló Patrick McGovern nem tudta, miképpen léptek egymással vegyi reakcióba a megtalált anyagok. Az ital elkészítéséhez szükséges komponenseket ezért elegyítette egy Kínából kapott, erjedést elősegítő szerrel, amelyet egy régi hagyomány szerint a rizsbor készítésénél használnak.
Az eredmény különleges ízű, pezsgőszerűen habzó világos sör lett, amelynek a tervek szerint hamarosan megkezdődik a tömeges gyártása is.
Döntött a kormány a Hévízi Tófürdőről
