Pánik a piacokon

Minden figyelem a tegnap reggeli londoni robbantásokra összpontosult, a tőkepiaci befektetők a hírek hatására eladásokba fogtak. A nemzetközi tőkepiacok két-három százalékos esést produkáltak, ellenben az arany és az olaj ára magasra szökött. Jelentős beesést produkált a Cityben történtek hatására a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX is, sőt a bankközi devizapiacon a forint árfolyama is gyengülni kezdett.

2005. 07. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtak voltak a tőkepiacok az utóbbi hónapokban. A geopolitikai kockázatokat kiiktatták a befektetők, és vételi megbízásaikkal egyre magasabbra srófolták az árfolyammutatókat. A tegnapi nap azonban minden szempontból történelmi volt. A tőkepiacok mélyrepülése régen nem látott szintet ütött meg, a legnagyobb zuhanást, közel háromszázalékosat a londoni FTSE produkálta.
A londoni Cityben a brókerek azt nyilatkozták, hogy pánikot okozott a parketten a robbantás híre. A brit internetes lapok arról cikkeztek, hogy a részvénypiacon a befektetők eladásai miatt a papírok árai egyre lejjebb zuhantak. Már-már krachról beszéltek a kereskedők – ezt az állítást arra alapozták, hogy amíg a napokban történelmi csúcsokat döntött az FTSE–100 indikátor, az index tegnap 2003-ban mért szintjére zuhant vissza.
Meredek árfolyamzuhanás jelentkezett a német parketten is, a DAX követte a londoni indikátort. Szakértők szerint a frankfurti parketten olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a következő napokban a jelentősebb európai városokban hasonló terrorcselekmények várhatók. A tőkepiaci zuhanásokkal szemben a nyersanyagárak viszont komolyabb emelkedéseket produkáltak. Drágult az arany és a platina ára, de hasonlóan nőtt a vasérc világpiaci kurzusa is.
A nyersolajárak tegnap már reggel elérték a hordónkénti 62 dollár feletti szintet is. A londoni események csak tovább erősítették azt a hiedelmet, hogy a részvényekből nyersanyagba érdemes átcsoportosítani a befektetéseket. Ugyanakkor a reggeli eseményeket követően a piacok délutánra némileg konszolidált állapotba kerültek. Az olaj árfolyama 60 dollár alá esett, az FTSE kurzusa „már csak” 1,54 százalékos veszteséget mutatott.
A tőkepiacokon szinte nem volt olyan szektor, amit ne érintett volna a zuhanás. Talán csak a technológiai papírokat kerülte elé a gyengülés. A legnagyobb problémákat a légi szállítási, a turisztikai és a biztosítási piacok jelezték. Szakértők már azt számolják, hogy a biztosítóknak mennyibe kerül a londoni robbantás. Bár azt is érdemes felidézni, hogy 2001 szeptembere óta mindössze 10-20 százalékkal nőtt a biztosítások díjának szintje.
Kepecs Gábor, az Aegon Magyarország és az Aegon Kelet-közép-európai Régió vezérigazgatója az MTI–Ecónak azt nyilatkozta, hogy a biztosítók – hasonlóan a többi tőkepiaci szereplőhöz – igen gyorsan és érzékenyen reagálnak mindenfajta bizonytalanságra, s annak hatása pillanatok alatt megjelenik a díjakban.
A magyar tőzsdén is jelentős áresést okozott a londoni merényletsorozat. A BUX 18 766,07 pontig zuhant, majd a kereskedés nagyobbik részét ismét korrekcióval töltötte. A 834 pontos mínuszból az index végül 205,07 pontnyi veszteségre korrigálta magát, ami 1,05 százalékos csökkenésnek felelt meg. Az első pesti reakció az eladás volt, majd délután már megkezdték a meggyengült részvények visszavásárlását a befektetők, így harmincmilliárd forint feletti forgalom alakult ki a börzén. A vezető részvények mellett a kis forgalmú papírok árai is gyengültek, de zárásra a legtöbb részvény áránál minimálisra mérséklődött a csökkenés.
A nap vesztese az MTelekom, a Rába, az OTP és az FHB lett. A Mol 100 forinttal próbálta a többi blue chip beesését ellensúlyozni. A devizapiacokon a kezdeti pánik után megnyugodtak a kedélyek, a befektetők a brit font eladása és a svájci frank vétele mellett tették le voksukat.
A pesti piacon a forint az euróval szemben 0,40 forintot gyengült, de napközben a hazai fizetőeszköz egyforintnyi veszteséget is mutatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.