Borítékolt jelentések

Lezárult a múlt héten a tőzsdei cégek gyorsjelentési szezonja, a legtöbb társaság a várakozásnak megfelelő eredményt vagy annál jobbat publikált. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett blue chipek is kiváló eredményeket mutattak fel. A tőzsdén jegyzett kis kapitalizációjú részvények esetében viszont ez nem volt általános, némely esetben lesújtó adatok láttak napvilágot.

2005. 08. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében a várakozásoknak megfelelő, a javuló tőzsdei folyamatokkal összhangban lévő féléves és negyedéves eredményeket publikáltak a tőzsdei cégek a múlt héten. Az elemzők nem nagyon lepődtek meg, hiszen mint általában a pesti parketten, ezúttal is a vezető részvényekhez kapcsolható vállalatok közölték a legjobb eredményeket. A gyorsjelentési dömpinget immár hagyományosan a Richter nyitotta meg, s a Mol, az OTP, illetve a NABI zárta. A várakozásoknál jobb eredménnyel, közel 3,2 milliárd forinttal kedvezőbb adattal rukkolt ki a Magyar Telekom: 23,420 milliárd forintos nettó eredményről számolt be. A Mol 62,876 milliárd forintos, míg az OTP 38,060 milliárd forintos nettó eredményt ért el. Az elemzők ezen adatokon nem is lepődtek meg, sőt jelezték, hogy a következő féléves szakaszra akár még jobb adatokat is jósolhatnak. Ám kedvező előrejelzéseket jobbára csak a meghatározó cégekre tettek. A Mol esetében ugyan a vegyipari üzletág stagnálása miatt némi pesszimizmus alakult ki, ami leminősítésekhez vezetett, de a tőzsdei befektetők legtöbbje ezt csupán pillanatnyi állapotnak tekinti. Meglepetést keltett viszont az Egis, amely nem hozta a formáját, mivel az orosz piaci várakozások nem a cég elképzelései szerint alakultak. Ehhez hasonlóan a vártnál rosszabb lett a BorsodChem eredménye is, de ha a 3,093 milliárd forintos nettó eredményt a vegyipari cég tudja hozni a következő hónapokban, akkor nem aggódnak majd a befektetők.
A kisebb cégek közül az FHB vitte el a pálmát, hiszen 250 millió forinttal lett jobb az eredménye a vártnál. A piac ugyan kedvezően ítélte meg a csökkenő veszteséget termelő Rábát, de a győri társaság még így is 1,154 milliárd forintos nettó eredményt közölt. Az adatok alapján a meghatározó társaságok és az FHB után a Rábában mutatkozik meg a legnagyobb növekedési potenciál. A gépgyártó tényszámait megvizsgálva kiderül, hogy határozottan növekvő árbevétel, csökkenő üzemi veszteség s a meglévő és várható megrendelések a Rábát kedvezően befolyásolhatják.
Az augusztus hónap egyik legrosszabb tőkepiaci hírét a NABI szolgáltatta azzal, hogy a cég 7,729 millió dolláros veszteségről számolt be. A buszgyártó kálváriája már lassan egy éve tart, a 13,4 millió dolláros negatív saját tőke és a folytatódó eszközértékesítés hosszú távon rossz kilátásra ad okot.
















Tőzsdei cégek 2005. második negyedévi eredményei
TársaságNettó eredmény (Mrd HUF)
BorsodChem3,093
Egis2,465
FHB2,367
Graphisoft–1,568 (millió euró)
Magyar Telekom23,420
Mol62,876
NABI–7,729 (millió USD)
OTP38,060
Rába–1,154
Richter10,779
Synergon–0,14

(MN-gyűjtés)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.