időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Kényszerű landolások különböző reptereken

MN-összeállítás
2005.08.21. 23:00

Egymás után három utasszállító repülőgép pilótája is kényszerleszállást hajtott végre a hét végén. Nagy-Britanniában, a Guam-szigeten és Oszakában műszaki meghibásodások miatt landoltak idő előtt a járatok.

Kényszerleszállást hajtott végre tegnap hajnalban Japánban, az oszakai reptéren az ausztrál Qantas légitársaság egyik utasszállító gépe. Az utasok közül kilencen megsérültek, miközben a felfújható csúszdát használták a meneküléshez – adta hírül az AP. Az Airbus A330-as fedélzetén 178 utassal és tizenhárom tagú személyzettel Tokióból az ausztrál Perth városába tartott, amikor a csomagtér egyik érzékelője hibásan füstöt jelzett.
Az Athén mellett 121 emberrel a fedélzetén augusztus 14-én tragikus balesetet szenvedett Boeing 737-ese után a ciprusi Helios légitársaság újabb Boeingje került bajba még pénteken. A 177 utassal Larnacából Londonba tartó repülőnek a fékezőszárnyaival adódtak gondjai, ezért a Luton repülőtér helyett a Stanstedben szállt le – írta a londoni Daily Mail. Itt senki nem sérült meg. Ismeretes: augusztus 13-án a Helios Airways Ciprusból Birminghambe tartó gépének is a fékezőszárnyai hibásodtak meg; az a járat szerencsésen földet ért.
Három ember megsérült, amikor az orrára zuhant pénteken a Northwest Airlines egyik utasszállítója a csendes-óceáni Guam-szigeten, mert a 318 utassal a fedélzetén Japánból érkező gép futóműve összecsuklott. A légikikötőt több órára lezárták – jelentette az AFP tudósítója.

*****
Menesztik a görög felelősöket. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök meneszti az ország polgári repülésügyi hatóságának vezetőit, mert állítólag késedelmesen foglalkoztak a ciprusi Helios légitársaság augusztus 14-i katasztrófáját megelőző gondokkal – tudta meg az MTI. A balesetről időközben kiderült, az utasszállító pilótája nem sokkal a felszállás után jelezte, hogy a fedélzeti számítógép szerint baj van a hűtéssel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.