Kóstolásra vár az új kenyér

A következő év vízválasztó lesz a hazai sütőipar számára, ekkor dől el, hogy mennyire rostálódik ki az ágazat, és hány szereplője marad talpon. A pékek kormányzati segítséget kérnek, és úgy vélik: a kormánytól függ, hogy az új kenyér édes lesz-e vagy keserű.

Nagy Ottó
2005. 08. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónappal ezelőtt levélben tájékoztatta a Magyar Pékszövetség az ágazat égető és megoldásra váró problémáiról Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és Kóka János gazdasági minisztert. A levélben részletesen kifejtették gondjaikat, kérték a fizetési határidőkre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, mert bár a nagy láncokkal kötött szerződésekben a nagybetűs részben harminc nap szerepel, a mellékletekben ehhez általában még hozzáadnak plusz harminc vagy negyvenöt napot. Emellett kérték az önköltségi ár alatti értékesítés megszüntetését. Az erről szóló tárgyalások most zajlanak – tudtuk meg Ilonka Boldizsártól, a Magyar Pékszövetség elnökétől.
– Minden segítségre szükségünk van, mert a következő egy év vízválasztó lesz a hazai sütőipar életében. A bankok ugyanis sorra kihátrálnak az üzemek mögül, így pénz már nem jut a fejlesztésre. Egyre erősebben jelentkezik a külföldi tőke, miközben a hazai üzemek sorra mennek tönkre. Öt évvel ezelőtt 1800 pékség működött országszerte, ma csak 1346, de számításaink szerint belátható időn belül a még működők 20-25 százaléka is tönkremegy.
Csak az idei év első felében 34 üzem zárt be – sorolta Ilonka Boldizsár. – A tartalékainkat éljük fel, a kereskedelmi láncok némelyike már 85 forintra szorította le egy kilogramm fehér kenyér átadási árát, miközben az önköltség 110 forint körül mozog. Ezt a helyzetet szeretnénk normalizálni, ezért számunkra kidolgozott, speciális hitellehetőséget kérünk a kormányzattól – tette hozzá a szakember. A szakma maga is megteszi a szükséges lépéseket. A pékszövetség például létrehozott egy kft.-t, ezen keresztül szerzik be tagjaik az élesztőt és a margarint. Remélik, hogy az egységes fellépéssel jobb árat tudnak kiharcolni. Tervbe vették, hogy az üzemanyagot, a gázt és az elektromos áramot is hasonló, közös cégen keresztül vásárolják meg.
A sütőipar közben már az újbúza állapotát is értékeli. Úgy tűnik, a hivatalos adatokkal szemben az idei termésnek nem a fele, hanem csak harmada lesz megfelelő a sütőipar számára. Meglehet az is, hogy e mennyiségnek is alacsonyabb lesz a sütőipari értéke, így még több adalékanyagot kell felhasználni. Ez pedig tovább emeli a pékek önköltségét.



Pékmesterek kenyere. Ma és holnap tartják Orosházán a második európai kenyérünnepet, amelynek első napján szakmai kérdések kerülnek napirendre, és először mutatják be a szélesebb közönségnek a hivatalosan majd az OMÉK-on debütáló pékmesterek kenyerét, amit a régi hagyományos magyar kenyér alapján teremtett újra a szakma. A kiváló minőségű, adalékanyagokat mellőző termékkel a magyar pékek méltó versenytársat teremtettek a tucattermékekkel szemben, és azt is megmutatják, hogy milyen az igazi kenyér íze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.