Két hónappal ezelőtt levélben tájékoztatta a Magyar Pékszövetség az ágazat égető és megoldásra váró problémáiról Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és Kóka János gazdasági minisztert. A levélben részletesen kifejtették gondjaikat, kérték a fizetési határidőkre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, mert bár a nagy láncokkal kötött szerződésekben a nagybetűs részben harminc nap szerepel, a mellékletekben ehhez általában még hozzáadnak plusz harminc vagy negyvenöt napot. Emellett kérték az önköltségi ár alatti értékesítés megszüntetését. Az erről szóló tárgyalások most zajlanak – tudtuk meg Ilonka Boldizsártól, a Magyar Pékszövetség elnökétől.
– Minden segítségre szükségünk van, mert a következő egy év vízválasztó lesz a hazai sütőipar életében. A bankok ugyanis sorra kihátrálnak az üzemek mögül, így pénz már nem jut a fejlesztésre. Egyre erősebben jelentkezik a külföldi tőke, miközben a hazai üzemek sorra mennek tönkre. Öt évvel ezelőtt 1800 pékség működött országszerte, ma csak 1346, de számításaink szerint belátható időn belül a még működők 20-25 százaléka is tönkremegy.
Csak az idei év első felében 34 üzem zárt be – sorolta Ilonka Boldizsár. – A tartalékainkat éljük fel, a kereskedelmi láncok némelyike már 85 forintra szorította le egy kilogramm fehér kenyér átadási árát, miközben az önköltség 110 forint körül mozog. Ezt a helyzetet szeretnénk normalizálni, ezért számunkra kidolgozott, speciális hitellehetőséget kérünk a kormányzattól – tette hozzá a szakember. A szakma maga is megteszi a szükséges lépéseket. A pékszövetség például létrehozott egy kft.-t, ezen keresztül szerzik be tagjaik az élesztőt és a margarint. Remélik, hogy az egységes fellépéssel jobb árat tudnak kiharcolni. Tervbe vették, hogy az üzemanyagot, a gázt és az elektromos áramot is hasonló, közös cégen keresztül vásárolják meg.
A sütőipar közben már az újbúza állapotát is értékeli. Úgy tűnik, a hivatalos adatokkal szemben az idei termésnek nem a fele, hanem csak harmada lesz megfelelő a sütőipar számára. Meglehet az is, hogy e mennyiségnek is alacsonyabb lesz a sütőipari értéke, így még több adalékanyagot kell felhasználni. Ez pedig tovább emeli a pékek önköltségét.
Pékmesterek kenyere. Ma és holnap tartják Orosházán a második európai kenyérünnepet, amelynek első napján szakmai kérdések kerülnek napirendre, és először mutatják be a szélesebb közönségnek a hivatalosan majd az OMÉK-on debütáló pékmesterek kenyerét, amit a régi hagyományos magyar kenyér alapján teremtett újra a szakma. A kiváló minőségű, adalékanyagokat mellőző termékkel a magyar pékek méltó versenytársat teremtettek a tucattermékekkel szemben, és azt is megmutatják, hogy milyen az igazi kenyér íze.