időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2005.08.23. 23:00

La Libre
Az Európai Unió bővítését nem kísérte a közép-európai és balkáni munkások masszív beáramlása – írja hosszabb cikkében a belga lap. 2004. május 1-je óta 659 ciprusi és máltai, 297 lengyel, 132 magyar és 55 szlovák telepedett le Belgiumban. Brüsszel térségében 50 szlovák, 62 magyar és 270 lengyel él.


Le Monde
Egy New York-i homoszexuális házaspár Buenos Aires-i vakációján úgy döntött, hogy elmenekül az amerikai „fasizmusból” – írja a vezető francia lap tudósítója az argentin fővárosból. „George Bush 2004-es újraválasztásával (…) az Egyesült Államok teljes mértékben a fasizmus felé halad”, amiért a melegek jogait korlátozzák – olvasható a pár kifakadása.


The New York Times
Kabulból, Afganisztán fővárosából jelenti a vezető amerikai lap, hogy 2005 a „leghalálosabb” évnek bizonyult a 2001 óta Afganisztánban folyó háborúban az amerikai katonák számára.


Reuters
Irakban a kisebbségi szunniták akár polgárháborúra is készen állnak az alkotmánytervezettel kapcsolatban, ha nem elégítik ki a föderalizmusra vonatkozó követeléseiket – jelenti a brit hírügynökség.


Associated Press
Chuck Hagel vezető republikánus szenátor, vietnami veterán kijelentette, hogy a saját pártjából való elnök iraki háborújával destabilizálta az egész Közel-Keletet, és a helyzet mindinkább úgy néz ki, mint az egykori vietnami konfliktus. Hagel szerint az amerikai katonaságnak stratégiát kellene kidolgoznia Irak elhagyására. Az amerikai hadsereg két és fél éve van Irakban, és „nem áll nyerésre”.


Counterpunch
Alexander Cockburn, aki korábban a jobboldali Wall Street Journal rendszeres, ellenpontozásként baloldali kolumnistája volt, ma a népszerű amerikai baloldali hírportál főszerkesztője, igen kemény szavakkal támadja Busht és a neokonzervatívok oldalára átállt, korábban baloldali brit Christopher Hitchenst, aki megtámadta Cindy Sheehant, azt az anyát, aki katona fia iraki halála miatt Bush crawfordi otthona mellett táborozik, hogy beszéljen az elnökkel. Hitchens azonnal antiszemitizmussal vádolta a hölgyet. Cockburn az alaptalan vád miatt Hitchenst nem-csak „valóban gusztustalan sz…zsáknak” nevezi, de megírja róla azt is, hogy egyik korábbi barátját, Sidney Blumenthalt, Clinton volt tanácsadóját hamis tanúzás miatt börtönbe akarta juttatni, és hogy a palesztin–amerikai Edward Said professzort halálos ágyán támadta meg. Egyértelmű, írja Cockburn: a neokonzervatívok rettegnek a gyászoló és tiltakozó anyától.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.