Növekszik a palmok piaca

2005. 08. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-Európában virágzik a zsebszámítógépek (palmtop) piaca. A Gartner piackutató számításai szerint a PDA (Personal Digital Assistant) készülékek értékesítése a második negyedévben 94 százalékkal szökött fel. A legnagyobb keresletnek azok a készülékek örvendenek, amelyekkel telefonálni is lehet.
Világszerte 32 százalékkal bővült a piac a második negyedévben. Összességében 3,6 millió készülék kelt el, ebből Európában 1,3 millió, ami 37 százalékos piaci részesedést ad a régiónak az egy évvel korábbi 25 százalék után.
A készülékkategóriát eredetileg bevezető Palm kénytelen volt átadni vezető helyét a Blackberry készülékeket gyártó Research in Motion (RIM) cégnek, amely 23,1 százalékos piaci részesedést vívott ki magának. Miközben a RIM 64,7 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el, a Palm forgalma 29,7 százalékkal visszaesett. A Palm piaci részesedése így 17,8 százalékra zsugorodott. A harmadik helyen a Hewlett Packard áll 12,8 százalékkal, a negyediken pedig a Nokia 7,6 százalékkal. A legnagyobb növekedést a T-Mobile érte el 70,3 százalékkal, s az így kivívott 5,9 százalékos piaci részesedéssel az ötödik helyet biztosította be magának.
A készülékek operációs rendszereinek versenyében a Microsoft időközben vezető szerepre tett szert. Az operációs rendszerek terén eredetileg vezető Palm OS a harmadik helyre esett vissza 40,9 százalékos csökkenéssel, ami 18,8 százalékos részesedést hagyott meg neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.