időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Odaígérték a Malévot?

Hírösszefoglaló
2005.08.28. 23:00

Az ÁPV Rt. pénteki döntése után kiadott közleményével ellentétben – amely szerint az AirBridge Rt. tudomásul veszi a magyar privatizációs szervezet álláspontját a Malév Rt. értékesítésének felfüggesztésével kapcsolatban – a konzorcium orosz főrészvényese, Borisz Abramovics a Kommerszant című moszkvai lapnak szombaton úgy nyilatkozott, hogy mégis óvást emel. Az üzletember szerint az AirBridge minden feltételnek megfelelt, ezért előzetesen arról kaptak tájékoztatást, hogy ők a nyertesek. Borisz Abramovics ezek után érthetetlennek tartja, hogy az ÁPV Rt. mégis elállt a Malév eladásától, mely döntéssel szerinte nemcsak vállalata – a krasznojarszki KrasAir –, de Oroszország imázsát is csapás érte. A Kommerszant rávilágított: a magyar kormány azért mondott le a Malév eladásáról, mert a választások közeledtével nem vállalta a vitát a Fidesszel, illetve a szakszervezetekkel.
Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója a Hír TV-nek nyilatkozva tagadta, hogy előzetesen odaígérték volna az AirBridge Rt.-nek a Malévot. Mint mondta, az ÁPV Rt. pénteki igazgatósági ülésén tekintette át az utolsó nap érkezett ajánlatmódosításokat, ezt követően határozott a tárgyalásos eljárás eredményéről. A Fidesz a hét végén bejelentette: a kialakult helyzetben kezdeményezni fogja a költségvetési bizottság illetékes albizottságának összehívását.

Ferihegyből lyuktömés. Még a Központi Statisztikai Hivatal számítási metodikáin is változtatna a kormány, hogy a privatizációs ügyletekből befolyó pénz egy részét az államháztartási hiány finanszírozására használhassa fel – értesült a portfolio.hu gazdasági szakportál. Az uniós szabályok szerint erre elvileg nincs lehetőség. A kormány azért akar mégis változtatni, mert a Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyó pénz egy részét a már jelenleg is száz százalék közelében járó hiány finanszírozására szeretné felhasználni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.