Újból javult a BUX

A kamatcsökkentés hatására némileg megtorpant tegnap a pesti tőzsde indexének javulása, a BUX 332,94 pontos növekedéssel zárta a kereskedést. Meglepetésre a vezető részvények és a kis forgalmú papírok is drágulással tudtak zárni. A nap nyertesei a NABI részvényei lettek 7,1 százalékos emelkedésükkel. Javulási trend alakult ki a nyugat-európai, ázsiai és tengerentúli parketteken is.

2005. 08. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl magas forgalom mellett erőteljes drágulás jelentkezett tegnap a pesti piacon. A BUX követte a nemzetközi trendeket, de most is túlreagálta a növekedést. A magyar index 332,94 ponttal javulva, 20 614,57 ponton zárt, a több lépcsőben emelkedő index a kereskedés vége előtt negyedórával
20 661,61 ponton érte el napi csúcsát.
A nap érdekessége az volt, hogy a forgalom nem érte el a kilencmilliárd forintos szintet, és hogy csupán két papír, az Antenna Hungária és a Pannonflax ára gyengült, az összes többi részvény vagy erősödött, vagy változatlan áron zárt.
A nap nyertese kétmillió forintos forgalom mellett a 7,1 százalékkal korrigáló NABI lett. A vezető részvények sorából a 4,3 milliárd forintos forgalmat bonyolító Molt érdemes kiemelni. A Mol részvényeinél a magas érdeklődés 2,4 százalékos emelkedéssel párosult. Erősödéssel zárt és 2 százalékkal javult az Egis, 1,7 százalékkal értékelődött fel az OTP. A Richter 0,4, az MTelekom 1,5 százalékot erősödött.
A kis forgalmú részvények közül a Graphisoft és a Globus 3 százalék körüli drágulást jelzett, de a NABI mellett a két másik gépipari cég is erősödött. A Rába 0,68, a Linamar 2 százalékot javult. Elemzők elmondták, hogy a befektetők még mindig nem túl határozottak, pontosabban csupán a nagy forgalmú részvények iránt jelentkezik folyamatos és komoly igény.
Tokióban a Nikkei-index 1,31 százalékot javult. Mérsékelt fellendülés mellett kereskedtek az európai parketteken, a piacok az amerikai Heinz élelmiszer-ipari cég csökkenő nyeresége miatt óvatos megbízásokat adtak. A tengerentúlon viszont nem foglalkoztak a befektetők a Heinz eredményeivel, annál nagyobb figyelmet fordítottak viszont a Procter&Gamble és a Gillette ügyletére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.