időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Van lehetőség a benzinár mérséklésére

Csákó Attila
2005.08.24. 23:00

Minden idők legmagasabb áráért lehet ma üzemanyagot tankolni Magyarországon. A múlt heti emelés óta például a 95-ös oktánszámú üzemanyag literéért a kutak többségénél már több mint 280 forintot kell fizetni; akad olyan töltőállomás is, ahol 285 forintot is elkérnek egy literért. A kelet-közép-európai régióban továbbra is Magyarországon a legmagasabb az üzemanyagok ára, amit a Brit Automobil Szövetség (AA) listája is alátámaszt. A legkevesebbet Litvániában, Lettországban és Észtországban kérnek a benzinért, de hazánkban magasabbak az árak, mint az osztrákoknál, az íreknél, a svájciaknál vagy a spanyoloknál. A HVG közlése alapján az AirInc tanácsadó cég szerint olcsóbb a benzin Dublinban, Genfben és Tokióban is. Sőt Kanadában a 87-es oktánszámú benzin literéért egy kanadai dollárt kell fizetni, ami csupán 168 forintot tesz ki. A CNN Money azt írta, hogy a világ országaiban tapasztalható benzinárak közötti különbségeket leginkább a nemzeti kormányok eltérő politikája, stratégiája okozza. Számos európai ország magas adókat vet ki a benzinre, amelyek egy gallon (3,78 liter) benzin árának akár háromnegyedét is kitehetik.
Idehaza a múlt heti újabb drágulásra a történelmi rekordot döntő nemzetközi nyersolajár-emelkedés miatt került sor. Mivel egyes szakértők nem zárják ki azt, hogy a nyersolaj ára rövidesen elérheti a hordónkénti hetven dollárt, nagy a valószínűsége, hogy a literár 300 forint fölé fog nőni. Ezért is lenne szükség arra, hogy a kormány mérsékelje az üzemanyagárakban lévő jövedéki adó mértékét, amelynek legalacsonyabb szintjét ugyan meghatározza az EU, ám tízforintos mérséklésre így is lenne lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.