időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Világbank: Zűrzavar Magyarországon

Szajlai Csaba
2005.08.12. 23:00

Túlnyomórészt bírálja a Világbank az interneten is publikált (<a href=http://web.worldbank.org>web.worldbank.org</a>) friss jelentésében hazánkat. A szervezet elemzésében az áll: Magyarország már elérte az egész évre tervezett költségvetési deficitjét, és vészintézkedések nélkül &#8222;nem megy&#8221;.

A Világbank szerint a fiskális politikában zűrzavar uralkodik. Az első fél évben a deficit elérte a GDP 3,1 százalékát, vagyis az éves hiánycél 86 százalékát. Ismételten a hiánycél túllépése fenyeget, függetlenül a bevezetett pénzügyi megszorító intézkedésektől. A munkaerőpiacunk teljesítménye kifejezetten romlott, s a munkanélküliségi ráta felfelé kúszik, a termelékenység növekedése további létszámleépítésekkel járt együtt. A jelentés figyelmeztet arra is: az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül itt alkalmazzák legnagyobb mértékben a PPP-konstrukciót, amelynek számos esetben nem mérik fel a kockázatát. Az uniós pénzek felhasználása terén 2004-ben hazánk nettó befizetőnek bizonyult – állítja a jelentés, amely szerint a kormány a 100 lépés programjának döntő részét 2006-ban tervezi végrehajtani. E reformok némelyike jelentős finanszírozást igényel, és a források hiánya miatt jórészt „kozmetikai” változtatásokat hozhat majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.