Zuhant az Egis

Az elemzői várakozásokkal és nemzetközi trendekkel ellentétes irányba haladt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX. A korábbi napok hezitáló magatartásából, a vállalati hírekre éhes befektetők megjelenésével és az amerikai és európai tőzsdéken jelentkező optimista jelekből azt következtették ki a szakértők, hogy a BUX növekedésében újabb lehetőségek vannak. A forint a keddi gyengülést követve tegnap korrigált, és az euróval szemben erősödést mutatott fel.

2005. 08. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meredek zuhanást követve napi mélypontja közelében zárt a BUX annak ellenére, hogy a kedvező nemzetközi hírek és a várhatóan jó negyedéves gyorsjelentési adatok megjelenése előtt az elemzők javulást jósoltak a pesti indexnek. A BUX nyitáskor minimális pluszban volt, de a javulás nem tartott sokáig, a tőkepiaci indikátor 20680 pontig esett, majd erőtlen javulási próbálkozások után 20652,85 pontig zuhant. Az index napi mélypontjától nem nagyon tudott elrugaszkodni, így a zárás pillanatában 375,75 ponttal volt távolabb keddi értékénél. A magas, 19,172 milliárd forintos forgalom és a jobbára zuhanó árak azt mutatták, hogy a befektetők a tegnapi kereskedés során nem kíméltek szinte semmit. Ez alól kivétel volt és drágulást mutatott fel a Richter, a Pannonplast, a Graphisoft és a Freesoft. A Richter esetében befejeződött a profitrealizálás, a vevői oldal erősödése viszont 200 forinttal javította a gyógyszergyártó részvényeinek árát. A vezető részvények sorából – a Richter kivételével – az összes papír ára gyengült, a Mol 690, az MTelekom 2, az OTP 95 forinttal lett olcsóbb. A pénteken gyorsjelentő blue chipek elemzők szerint kedvező negyedéves adatokkal fognak előrukkolni, a befektetők a tegnapi kereskedés során vélhetően felkészítették magukat az újabb vételekre, így ezek előtt még realizálták a meglévő hasznokat.
A nap nyertese a Graphisoft lett, 2,13 százalékos drágulásával, míg a legnagyobb veszteséget az Egis mutathatta fel, 9,32 százalékos lassulásával. Az Egis részvényeit azért dobták tömegesen a piacra a spekulánsok, mert a cég a várakozásoktól 12 százalékkal elmaradó üzemi eredményt és 9 százalékkal alacsonyabb nettó profitot tett közzé. Az Egis közölte, hogy az októbertől szeptemberig tartó üzleti évének első három negyedévében 8,76 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, 61,4 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában. A csoport tevékenységében az anyacég meghatározó volt, a konszolidált árbevétel 6,6 százalékos növekedéssel, 68,72 milliárd forintot ért el, a csoport szintű adózott profit pedig 8,23 milliárd forint volt, 61,9 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az Egis vezetése közölte, hogy éves szinten is jó teljesítményre számítanak, Marosffy László vezérigazgató-helyettes közölte, hogy a társaság bevétele és eredménye két erős negyedévet követően az üzleti év harmadik negyedévében is tovább nőtt, és ez megerősíti, hogy a vállalat az üzleti év egészében is jó teljesítményt nyújt, valamint azt követően is az elvárt szinten tudja növelni árbevételét és nyereségét.
A bankközi devizapiacon a forint a keddi gyengülést követve tegnap erősödött az euróval szemben, a BÉT zárásakor az uniós fizetőeszközt 243,90–244,00 forint közelében jegyezték, ez 0,50 forintos eurógyengülést jelentett. Drágulással zártak az európai piacok, és javulással nyitottak az amerikai tőzsdék, az FTSE és a DAX negyed százalék feletti növekedést produkált. A 0,25 százalékos Fed-kamatvágás és a vállalati hírek kedvezően befolyásolták a tőzsdei indexeket. A Bayer a második negyedévben 406 millió euróra növelte adózott eredményét a tavalyi második negyedévi 146 millióhoz képest. Az eredmény azonban elmaradt a 438 millió eurós piaci várakozástól. Az üzemi eredmény egyszeri tételek nélkül 38,5 százalékkal 852 millió euróra nőtt – ez negyedéves rekord a cég történetében –, 615 milliárdhoz képest.
Magasan nyitottak és tartották növekedésüket az amerikai tőkepiacok is, a Walt Disney eredményei sokat lendítettek a piacokon. A szórakoztatóipari cég az ABC televízió kiváló eredményeinek segítségével növelte nyereségét üzleti éve július 2-án zárult harmadik negyedében: adózott eredménye 41 százalékkal, 851 millió dollárra nőtt, az egy részvényre jutó eredmény 41 cent lett, az egy évvel korábbi 29 helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.